Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

U našoj redovnoj rubrici prelistavanja štampe "Šta (nam) se piše", bavićemo se aktuelnim temama koje se tiču položaja Srba u zemljama okruženja. Gost nam je glavni urednik "Srpskog kola", lista Saveza Srba iz regiona Trifko Ćorović. Repriza emisije u utorak, 29. septembra u 13 sati.

Poseban akcenat biće na predstojećim izborima u Mostaru, na kojima pravo glasa imaju svi mostarski Srbi koji su bili na popisu iz 1991. godine, bez obzira gde sada žive.

Naše kolege iz Radio televizije Republike Srpske pripremile su prilog o tome kako žive Srbi povratnici u grad na Neretvi i sa kakvim problemima se sreću.

Ove godine, u prvi razred osnovnih škola u Vukovaru, upisan je skoro isti broj đaka kao i lani, koji nastavu pohađaju po Modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ali šta se dešava kasnije, nakon osnovne škole, da li se u srednjim školama taj broj osipa, kakva je konkretno situacija ove godine i na šta posebno treba skrenuti pažnju, istraživale su kolege iz TV produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar.

Manastir Presvete Bogorodice u selu Matejče, nalazi se nedaleko od Kumanova (Republika Severna Makedonija), a prvi zapisi o ovoj svetinji datiraju iz 11. veka. Rušili su ga Turci Osmanlije u srednjem veku, a u 21. albanski teroristi. Obnavljali su ga i branili srpski vladari i narod. Zahvaljujući tome, i danas je važno duhovno stecište malobrojne srpske zajednice u selu Matejče, gde je inače većinsko stanovništvo albansko (oko 90%). I ovog 21. septembra, u manastiru obeležen praznik Rođenja Presvete Bogorodice (Mala Gospojina). Događaj su zabeležile kolege iz Srbetla, portala na srpskom jeziku u Severnoj Makedoniji.

Prikazivanjem eksponata godine u Muzeju srpske pravoslavne eparhije budimske, među Srbima u Mađarskoj, obeležen je značajan jubilej za Srpsku pravoslavnu crvu-100 godina od ujedinjenja srpske patrijaršije. Izveštaj sa događaja nam je poslala naša saradnica Diana Kondić Đurić, urednica RTV "Varoš" u Budimpešti.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Maja Mandić

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво