Čitaj mi!

Česta pitanja

Najčešća pitanja i odgovoriKo vodi prelazak na digitalnu TV?

- Ministarstvo trgovine. turizma i telekomunikacija predvodi proces prelaska na digitalnu televiziju

- Ministarstvo radi u partnerstvu s emiterima, Regulatornom agencijom za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatornim telom za elektronske medije (RTEM) i JP "Emisiona tehnika i veze".

gore na pitanjaŠta je to digitalna televizija?

Digitalna televizija je korak dalje u evoluciji televizije. Kao što se više ne koriste fotoaparati sa negativima nego jednostavan i praktičan digitalni fotoaparat, tako je došlo vreme da se oprostimo od analogne i pređemo na digitalnu televiziju. Ona će omogućiti bolje korišćenje radiofrekvencijskog spektra, veće mogućnosti obrade signala, jednostavnije čuvanje i mnoge druge prednosti u odnosu na analognu televiziju. Za gledaoce će to značiti više uživanja u njihovom najdražem mediju, ali i neke nove mogućnosti poput pristupa internetu i korišćenja web servisa.

gore na pitanjaU čemu je prednost digitalne televizije?

Digitalni signal obezbeđuje čistiju i oštriju sliku, a i kvalitetniji zvuk zahvaljujući više kanalnom prenosu zvuka. Ukratko, sve ono što vam je smetalo kod analogne televizije, kod digitalne nestaje: smetnje, višestruke slike, šum...
Tu je i prenos slike u widescreen formatu 16:9, koji je prilagođen svim novijim televizorima i omogućava gledanje filmova u formatu u kojem su snimljeni.
Biće dostupne nove usluge kao što su digitalni teletekst, interaktivne usluge, elektronski programski vodič (EPG), slika visokog kvaliteta (HDTV) i reprodukcija Dolby Surround višekanalnog zvuka.

gore na pitanjaMoram li preći na digitalnu televiziju?

Saglasno strategiji koju je usvojila Vlada Republike Srbije, Set Top Box-ovi, odnosno TV prijemnici moraće da imaju DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder kako bi građani bili u mogućnosti da prate programe digitalne televizije, dok sa DVB-T demodulatorom i MPEG-2 dekoderom i DVB-T demodulatorom i MPEG-4 dekoderom to neće moći. Istovremeno, ukoliko žele da slušaju Dolby 5.1 Surround Sound, potreban je i Dolby Digital ili Dolby Digital PLus dekoder.

gore na pitanjaŠta mi je potrebno za prelazak na digitalnu televiziju?

Digitalnu televiziju možete pratiti na dva načina: putem novih televizora sa ugrađenim digitalnim DVB-T2 prijemnikom preko koga ćete moći da uživate i u HDTV-u i 16:9 prikazu slike ili da za svoj televizor nabavite digitalni prijemnik za digitalni prijem DVB-T2 signala. DVB-T2 prijemnik može da se kupi u lancima prodavnica koje se bave prodajom tehničke robe.

Takođe, postojaće i vaučeri na osnovu kojih ćete moći da ostvarite određene popuste prilikom kupovine DVB-T2 prijemnika. Vaučere će uglavnom dobijati socijalno ugrožena domaćinstva i domaćinstva koja redovno plaćaju televizijsku pretplatu. Međutim, postoji opasnost da nećete moći da vidite poboljšanu HD sliku ili da čujete kvalitetniji zvuk na TV prijemniku koji nije HD ready, što praktično znači da prelazak na HDTV ima smisla samo ako imate HD ready TV prijemnik jer samo takvi prijemnici mogu da vam ponude uživanje u potpunom HD okruženju.

gore na pitanjaŠta je sa gledaocima koji programe prate posredstvom kablovskih operatera?

Gledaoci koji programe prate posredstvom kablovskih operatera neće biti u obavezi da kupe Set Top Box jer će kablovski operater imati ulogu Set Top Box-a, tj. ti gledaoci neće osetiti prelaz sa analognog na digitalno emitovanje programa. Međutim, ukoliko budu želeli da koriste sve prednosti digitalne televizije u odnosu na analognu, moraće da koriste Set Top Box koji se dobija od kablovski operatera, kao i da poseduju HD ready televizore.

gore na pitanjaTreba li mi antena za gledanje digitalne televizije?

Za pouzdan prijem digitalnog programa potrebna je, uglavnom, postojeća antena koja vam trenutno osigurava dobar kvalitet prijema analognih UHF televizijskih signala u vašem domu.

Dakle, u slučaju da koristite kvalitetnu UHF (ili VHF/UHF) antenu, pri prelasku na digitalnu televiziju nema potrebe da kupite novu ili posebnu antenu. Po pravilu, dovoljna je obična UHF prijemna antena (tzv. "riblja kost"), koja treba biti spoljna (krovna) antena, a u mestima koja su bliže predajniku i u području jačeg signala, prijem je moguće ostvariti i sobnom antenom, po potrebi sa ugrađenim pojačalom.

Takođe postoji mišljenje da nema smetnji pri gledanju programa digitalne TV, što nije tačno. Tačno je da slika više neće "snežiti", ali se smetnje kod digitalnog prijema signala takođe pojavljuju i variraju od pojavljivanja kvadratnih artifekata na slici, do potpunog nestanka slike sa ekrana televizijskog prijemnika. Kvalitet slike, kao i kod analogne televizije, zavisi od kvaliteta antenskog uređaja, jačine DVB-T2 signala, potom kvaliteta antenskih kablova i priključaka. Vrsta digitalnog prijemnika ne utiče, ili neznatno utiče na kvalitet slike standardne ili HD definicije.

gore na pitanjaDa li će mi biti bolja slika sa digitalnom antenom?

Ne. Ne postoji digitalna TV antena. Istu UHF antenu koju ste koristili do sada za analogni signal ("riblja kost"), i sada možete i treba da koristite za digitalni signal. Međutim, ukoliko vam je analogni signal do sada bio slab, trebalo bi da kupite bolju UHF antenu za dobar prijem digitalnog signala.

gore na pitanjaKoje će usluge biti u ponudi?

U početku će to biti kanali standardne definicije SDTV, a kasnije i kanali visoke rezolucije HDTV sa mogućnošću snimanja emisija (Personal Video Recorder, PVR), video na zahtev (Video on Demand, VoD), gledanje emisija sa vremenskim pomakom (Time Shifting), naknadno gledanje
propuštenih emisija (Catch up).

gore na pitanjaKako primati digitalni signal i gledati programe na više televizora u domaćinstvu?

Uz svaki televizor u domaćinstvu potrebno je instalirati po jedan DVB-T2 prijemnik da bi se programi mogli pratiti nezavisno.

gore na pitanjaDa li je moguće na prijemniku jedan program gledati, a drugi program istovremeno snimati na video snimač?

Takva mogućnost postoji samo na prijemnicima sa dva tjunera, u suprotnom se snima onaj kanal koji se trenutno i gleda.

gore na pitanjaKoje su prednosti slike na HDTV u odnosu na sliku standardne TV?

Analogna televizija koju pratimo poslednjih nekoliko decenija ima rezoluciju ekvivalentnu onoj 720x576 piksela. Nasuprot tome, HDTV programi se prikazuju u rezoluciji 1920x1080 piksela, što u praksi ima za rezultat sliku koja je pet puta jasnija od standardne TV slike.

gore na pitanjaDa li će moj Video/DVD snimač (rikorder) raditi posle prelaska na digitalno emitovanje?

Posle prelaska sa analognog na digitalno emitovanje video i analogni DVD snimači će i dalje moći da puštaju video kasete i DVD-ove kao pre, ali neće biti u mogućnosti da snimaju jedan digitalni kanal dok vi gledate drugi.
Ukoliko želite da posle prelaska na digitalno emitovanje i dalje nastavite da snimate jedan digitalni kanal a drugi da gledate, biće potrebno da kupite digitalni TV rikorder. Postoje tri tipa digitalnih TV snimača: snimači koji snimaju na hard-disk, snimači koji snimaju na DVD-ove i snimači koji omogućavaju i jednu i drugu mogućnost.

gore na pitanjaDa li je digitalna televizija isto što i televizija visoke definicije (HDTV)?

Ne. Posle prelaska sa analognog na digitalno emitovanje svi će imati digitalnu televiziju, ali ne i HDTV. HDTV (televizija visoke definicije) je novi standard za televiziju koja nudi superioran kvalitet slike. Da bi ste mogli da uživate u slici visoke rezolucije, potrebno je da kupite HD ready TV prijemnik, kao i HDTV digitalni prijemnik (Set Top Box).

gore na pitanjaDa li moram da kupim novi televizor?

Ne, ne morate da kupite novi televizor. Skoro svaki televizor će pomoću digitalnog prijemnika moći da prima programe digitalne televizije. Čak i crno beli televizori i oni koji nemaju SCART i HDMI priključak. Digitalni prijemnici se uglavnom proizvode sa SCART i HDMI priključkom, zato je potrebno da pre kupovine proverite da li vaš TV prijemnik poseduje SCART, odnosno HDMI priključak (SCART priključak je počeo da se ugrađuje na TV prijemnike posle 1996. godine). Ukoliko vaš TV prijemnik ne poseduje SCART priključak, potrebno je da kupite digitalni prijemnik koji se povezuje na RF ulaz (antenski ulaz) na vašem TV prijemniku.

gore na pitanjaPrednosti i nedostaci digitalne televizije

Prednosti

 • digitalna televizija je bolja, naročito sa dobrim signalom, zbog eliminacije vidljivih smetnji i drugih efekata kao što je višestruka slika
 • sa slabijim signalom postoji mala razlika u prijemu digitalnog signala
 • lakše je dobiti optimalnu digitalnu sliku nego optimalnu analognu sliku
 • u digitalnom prenosu mnogo više kanala može da stane u okviru istog spektra
 • omogućene su interktivne usluge

Nedostaci

 • mogu postojati teškoće u podešavanju antene zbog nedostatka povratne informacije koju može da pruži postepeno degradirana analogna slika; slika se obično u potpunosti pojavljuje ili je nema, ne pružajući nikakve informacije u kom pravcu treba promeniti antenu
 • nova oprema (set-top boksovi) može biti potrebna
 • povećana potrošnja električne energije od strane opreme za digitalni prijem ukoliko su uključeni i televizor i dodatni set-top boks
 • instaliranje poboljšane antene može biti potrebno
 • analogni sistem zahteva slabiji signal da bi se dobila vidljiva slika; digitalna slika ne može biti degradirana kao analogna
 • menjanje kanala je sporije zbog vremena koje je potrebno za dekodiranje digitalnog signala

gore na pitanja

broj komentara 48 pošalji komentar
(sreda, 01. feb 2017, 12:06) - Биљана Гојковић [neregistrovani]

дигитална телевизија

Користим дигиталну телевизију и са собном и са кровном антеном, али често нема сигнала, или је слика никаква. Толико хваљена дигитална је толико лоша да ју је немогуће гледати! Јесу ли оне смешне кутијице играчкице (сет топ бокс) превара или постоји неко нормално објашњење?

(utorak, 24. jan 2017, 03:34) - anonymous [neregistrovani]

Pozdrav

Imam Medion MD 30272 Lcd Tv.Kako da proverim jel' ima odgovarajuci resiver u sebi?

(petak, 07. okt 2016, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

arena

Da li ce ubuduce biti dostupna arena na kanalima

(nedelja, 18. okt 2015, 02:37) - Ratko Milosevic Moj Email. milrat@web.de [neregistrovani]

Pitanje Uvezi Digitalne TV

Dali Mogu Koristiti DVB-T2 U Nemackoj Primer U BERLIN Posto sam na Privremenom Radu
Unapred Hvala

(ponedeljak, 31. avg 2015, 13:24) - 3OPAH [neregistrovani]

Medaković 2

Kupio sam set top box tv star t2 516 i sobnu antenu sa pojačivačem.Kad ga povežem na tv nema nikakvog signala.Isti uređajitna drugoj lokaciji rade bez problema.Zgrada je u okolini Maksija.Neki savet, ili neko iskustvo kako je neko drugi rešio?!

(sreda, 17. jun 2015, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

ne

Ne jer je u Srbiji određen standard DVB-T2 a ti imaš DVB-T,dakle fali dojičica.

(sreda, 17. jun 2015, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Ne.Imaces do 100 kanala,a sto se tice placanja , nema ga.

(sreda, 17. jun 2015, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

odgovor na tvoje pitanjce

Zavisi.Ako tvoj tv ima >>DVB-C<< tjuner.Moći ćeš da pratiš:
SBB - 14 kanala DTV
Kopernikus - 10 DTV kanala

Oni se emituju standardom DVB-C i u MPEG4 formatu

(subota, 06. jun 2015, 21:44) - Modulator [neregistrovani]

Summa Summarum

Znači, više nedostataka nego prednosti sa novom digitalnom tehnologijom. Tako sam i mislio.

(petak, 05. jun 2015, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

stari tv-digitalizacija

Ukoliko moj TV prijemnik ne poseduje SCART (češljić)priključak, šta je potrebno?, dali postoji risiver sa takvom adaptacijom(antenski ulaz(koak.kab.-cesljic).
Hitno, gde da kupim i šta????
Očekujem odgovor
hvala