Читај ми!

Дигитализација културне баштине: Проширена ствараност

Упознавање са једном од најсофистициранијих платформи за презентацију виртуелне стварности: „аугментед ријалити", који би се најлакше превео као „проширена" или „ допуњена" стварност која омогућује да се информације из стварног света комбинују са компјутерски генерисаним садржајем, а затим их обједињене приказује на екрану адекватног пријемника.

Још није познато колико је широка примена ове технологије. Код нас и у региону, културна сфера је међу првима препознала могућности АР презентација. Поводом тога у емисији ће се представити Техкултур, пројекат инициран од стране Европске комисије а реализован у продукцији Лајввју студија из Београда посвећен је дигиталном оживљавању античких и византијских локалитета у Србији, Хрватској, Аустрији и Италији. Поред тога, три београдска музеја организовала су поставке у којима је коришћена АР технологија: Историјски музеј Србије са изложбом „Србија 1914"; Музеј југословенске кинотеке у оквиру изложбе „Ослобођење Београда" и прва стална Аугментед ријалити поставка у свету - и даље актуелна у Кући краља Петра на Сењаку.

У емисији говоре: др Душица Бојић, др Милан Дамјановић - Историјски музеј Србије, Радослав Зеленовић - директор Југословенске кинотеке,.проф. др Гордана Милошевић са Архитектонског факултета у Београду; Ненад Тасић са Филозофског факултета у Београду, Јана Родић - Лајвју студио

Уредник емисије: Александар Антић
Редитељ: Бојан Воркапић
Монтажер: Марко Тисовец
Наратор: Владимир Михајловић
Улоге тумаче: Иван Исаиловић , Лазар Ђукић, Раде Милић
Производња: РТС 3, 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво