Наше возачке дозволе у Италији

Међудржавни договор о признавању возачких дозвола између Србије и Италије још увек није постигнут. За Италију су још увек потребне међународне возачке дозволе. Они који у овој земљи бораве дуже од шест месеци у обавези су да поново полажу возачки испит.

Јасмина, гледатељка Сателитског програма РТС-а из Италије недавно је поставила питање које се понавља уназад две до три године: „Када ће почети да важе наше возачке дозволе у Италији? Уз питање је стигла и напомена да није једноставно полагати поново возачки испит у после 15 година и то у иностранству. Раније смо одговор тражили у надлежним министарствима, као и у одељењу за међународну сарадњу АМСС-а. Исто смо поновили и сада. Одговор је, као и пре две године, стигао из АМСС-а.

„Наша возачка дозвола или наша међународна возачка дозвола важи до 6 месеци. После тога треба да се повинујете прописима који важе у тим земљама, тј. да полажете возачки испит и добијете дозволу земље у којој се налазите. Претпостављамо да ће се тај проблем решити када наша дозвола буде по прописима ЕУ и да ће то онда бити јединствени образац који ће важити како у земљама Еу тако и у Србији", рекла је раније Зорица Билибајкић из Ауто - мото савеза Србије и додала да је на властима да тај проблем у наредном периоду реше.

У међувремену смо сазнали да нови образац возачке дозволе из Србије може привремено бити од користи у неким земљама ЕУ, али не и у Италији.

„По информацијама којима у овом тренутку располажемо тај договор са Италијом још увек није постигнут. Није нам познато којом динамиком се крећу договори, јер се они дешавају на нивоу држава. Дакле, за Италију су још увек неопходне међународне дозволе. У неким земљама ЕУ, нпр. у Аустрији сви који имају нови образац наше возачке дозволе могу да возе без међународне дозволе. Међутим, уколико је у питању дужи боравак у земљама ЕУ, поступа се у складу са прописима сваке појединачне земље, односно постоји обавеза да се наша национална или међународна дозвола замене дозволом предметне земље по прописима који су тамо на снази", додала је Зорица Билибајкић.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. окт 2015, 22:52) - Kamion [нерегистровани]

Odgovor

Mozes u celu nemacki da prevodis BIn vozacku dozvolu

(недеља, 14. дец 2014, 10:37) - hasan [нерегистровани]

vozacka

a u kom si gradu zamenio vozacku

(недеља, 26. окт 2014, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Dozvole

Zivim u Nemackoj imam Bih i Srbijansku vozacku a ovde sam vozio uz Medunarodnu...Srbijanska vozacka ovde nemoze da se menja ali Bosanska moze tako da sam pre mesec dana na osnovu bosanske dobio i Nemacku..trajalo je nekih 4 nedelje kojekakve provere ali sam je dobio i platio samo 45 eur taksu..

(субота, 12. окт 2013, 02:25) - anonymous [нерегистровани]

vozac

zakuni se? a u nemackoj znaju voziti? zivim u svedskoj, vozio sam u celoj evropi i mogu da kazem da se svugde vozi isto. kakva je razlika izmedju ulica u nemackoj i ulica u beogradu? naravno u nemackoj imaju bolje automobile, pa je samim tim i manje nesreca.

(недеља, 31. мар 2013, 17:55) - slavko [нерегистровани]

Zamena voz dozvole u Italiji

Kome covek da veruje deset godinas razvlace ,od uskrsa ,bozica sto puta ae sastajali o cemu se dogovaraju samo bog zna Svi dobise neko pravo da zamene vozacke doxvole samo mi Srbi ostasmo da nas vijaju talijanske policije,e sad da bi izgledalo sto teze uveden je uslov zamene do cetiri godine mada nije iskljuceno da se doda jos nesto, sramota.

(недеља, 24. мар 2013, 15:03) - anonymous [нерегистровани]

Vozacke dozvole u Njemackoj iz Srbije...

...ne vaze kao sto ne vaze ni iz drugih drzava koje nisu clanice Eu...po pitanju vozacki,vlada Srbije nemocna je,Njemacka je pravna drzava i mjesanje u unutrasnju politiku joj,nemoguce je...vi iz Srbije godinu dana mozete voziti a u madjuvremenu morate ponovno polagati testove kao i voznju od polaganja prve pomoci kao i dodatni casova voznje oslobodjeni ste...testovi postoje i nas Srpskom jeziku...100% je tacno,sve drugo,nagadjanje je (sa danom dobijanja kandidature pocinju vaziti i vozacke,zato se i polaze po novim pravilima,priznali to ili ne u Srbiji su vozaci katastrofalni,lose su obuceni).

(недеља, 24. мар 2013, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

RE: Vozacke dozvole u Nemacckoj.

Zakon je uvek bio i ostao isti, da u Nemackoj....ne vaze Srpske dozvole.Prema tome morate EU-vozacku dozvolu praviti,sa njom mozete onda u celoj Evropi auto voziti, bez problema.

(недеља, 24. мар 2013, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Vozacke dozvole u Nemackoj

Mene interesuje sta je sa Nemackom??? Nakon 24 godine aktivnog vozackog staza moram da polazem vozacki ispit u Nemackoj, pa da li je to normalno??? Kad ce nase dozvole poceti da vaze u Nemackoj? Sta radi nasa vlada, sto ne ucini nesto i olaksa nam bar to u inostranstvu kad vec nista drugo nije.

(уторак, 12. мар 2013, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

problem

Sad sam procitala na internetu ZAKON za zamenu srpskih dozvola u Italiji.. ima nesto sto nije dobro napisano tj. potpisano....nece je moci zameniti osobe koje su duze od 4 god residenti u IT...Pa bih postavila pitanje.... U cemu je razlika izmedju nasih srpskih dozvola?

(четвртак, 03. јан 2013, 23:17) - steva [нерегистровани]

dozvole u italiji

ja sam zvao ambasadu u milano rekli su mi u aprilu 2013 da ce biti al nista nije sigurno.