Читај ми!

Изложба "011- Момо Капор" у Љубљани

Библиотека града Београда и Културног друштва "Михајло Пупин" у Љубљани потписали су уговор о сарадњи. Такође, отворена је и изложба посвећена писцу Моми Капору. Аутор изложбе, под називом "011- Момо Капор", је Бојан Кундачина.

У Парохијском дому у Љубљани отворена је изложба о Моми Капору у организацији Библиотеке града Београда и Културног друштва Михајло Пупин, која ће трајати до 30. новембра.

Први саветник за културу у Амбасади Републике Србије Александар Гаталица, поздрављајући све присутне говорио је о значају писца Капора, уз чије су књиге расле многе генерације, а који је за Београд рекао да је метафора, начин живота и угао гледања на ствари.

"Та његова енергија и данас живи ме је привлачила. Занимљиво је да Моми Капору приђем и као писци у као сликару у сегменту ове изложбе, цртачу и да покушам да спојим те две врсте уметности, јер ми немамо пуно писаца који су у исто време били сликари и писци, с тим да је Момо више волео да се декларише као сликар, а у слободно време писац, тако да ми је била жеља да спојим те две његове уметности, а и да пренесемо славу Београда на начин на који је то преносио Момо Капор и да подсетимо шта је Момо Капор значио Београду", каже аутор изложбе Бојан Кундачина.

"Овдашња библиотека Културног друштва је лепа, ја сам је посетила пре отварања изложбе, има велики број књига, скоро 20000, а и ми смо донели један мали прилог, пре свега књига за децу, значи одлична библиотека и идеја је да библиотеке у другим градовима у свету повежемо, тако да можемо да размењујемо изложбе, културу, књиге, људе, све оно што повезује наше људе у дијаспори", каже Јасмина Нинков, Библиотека града Београда.

Посетиоци су могли да прочитају одломке из књига еминентног писца који је Београд описао из посебног угла.

Лиз Дуонг, пореклом из Вијетнама, српски језик је научила за шест месеци, читајући свакако и књиге Моме Капора.

"Прочитала сам књигу о српском менталитету и на пола сам књиге "Магија Београда"", каже Лиз.

Овом приликом потписан је и споразум о сарадњи Културног друштва Михајло Пупин из Љубљане и Библиотеке града Београда.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво