Читај ми!

Јесењи салон, сто деветнаести пут

Јесењи салон у Паризу одржан је 119. пут и једна је од најпрестижнијих изложби на простору Француске. Јесењи салон постоји од 1903. године, и то на иницијативу архитекте Франц Журден.

Догађај за страхопоштовање, Јесењи ликовни салон у Паризу одржан је 119. пут, од 21. до 23. октобра.

Преко 900 уметника из преко 40 држава са свих континената на 6000 квадратних метара изложило је преко 1000 радова свих ликовних дисциплина.

Видело их је 30000 посетилаца. Данас почасну, а дуги низ година легендарну директорицу овог салона питамо да ли јој све ове цифре стварају трему.

"Не, не, напротив, то је оно што је добро. Ова авантура је почела 1903. године и још увек је жива па са задовољством очекујемо 120. рођендан, то је предивно", каже директорка Салона, Силви Коклин.

Бити запажен у овој маси је реалан успех. Опет за нашу сликарку Јармилу Вешовић и само њену кобалтно плаву из серије "Звездане амплитуде", тако нешто је већ ствар навике. Она се овде из године у годину наставља. Зашто?

"Да се види та целовитост и повезаност, као неки лајт мотив или неки лични израз коме тежим. Тежим да моје слике и мој лични печат и траг, по коме ће се видети да су то моје слике", каже наша сликарка.

Међу сликарима млађе генерације, посебну пажњу изазвала је Јелена Гвозденовић, делом великог формата, 2.90 са 1.40 метара, а дело се зове "Између раја и пакла".

"На тој слици сам представила и покушала да представим сав тај културни шок који се десио када сам дошла у Париз и много ми је драга, а чини ми се да добро одговара и времену данас, јер на тој слици можете да нађете свашта, само зависи одакле ћете да кренете", каже Јелена.

119. Јесењи ликовни салон у Паризу дао је сасвим лажну и утолико неопходну слику света у коме живимо. Са руским уметницима који излажу са украјинским, сарадњом српских и хрватских сликара и уметницима из Трећег света, често доминирају над онима из богатих земаља, ова манифестација је јасно показала зашто је неупитна дванаест деценија.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво