Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У фокусу емисије је осврт на свечано обележавање празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, Дан пробоја Солунског фронта, који се од пре три године, осим у Републици Србији и Републици Српској, обележава и у другим земљама где постоје организоване српске заједнице и удружења. Гост у студију је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић.

На самом почетку видећемо како је протекло свечано обележавање празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Бијељини, у Републици Српској, где је одржана централна прослава, уз пригодан културно-уметнички програм и уз присуство највиших политичких и других званичника из Србије и Српске, као и многобројних грађана.

Из прилога наших сарадника из интернет телевизије „Србтел", из Скопља, упознаћемо се и са цермонијом обележавања овог празника на Српском војничком гробљу у Битољу где је говорила амбасадорка Србије у Северној Македонији Невена Јовановић, након чега су српске и македонске делегације положиле венце страдалим српским војницима приликом пробоја Солунског фронта.

Важан догађај у протеклој недељи свакако је била и традиционална манифестација, ове године јубиларна, десета по реду, Дани Српске у Србији, која обухвата презентацију свеукупних пословних, туристичких, културних и других потенцијала Републике Српске. Гост емисије, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић говори о значају ове манифестације, њеним циљевима, као и резултатима овогодишње смотре која се недељу дана одржавала у десетак градова у Србији.

У другом делу емисије, поред осталог, доносимо још две важне приче. Прва прича нам долази из Вуковара а односи се на помен свим страдалим Србима овог краја из ратног периода 1991-95. године, који се одржава сваке године у другој суботи месеца септембра, када представници српских организација одају пошту и полажу венце на гробове својих најближих у Вуковарској алеји.

Други прилог је из Северне Македоније о српском селу Табановци, што је прва прича из серијала "Преци и потомци" о српским местима са раније знатном српском већином која полако нестају у овој бившој југословенској републици, а у продукцији медијске куће „Србтел", уз подршку Владе Србије.

Емисија завршава најновијим музичким спотом „Српски јунаци" у извођењу познатих уметника Љубице Врањеш, Драгољуба Бајића и оркестра Александра Софреновића.

Реприза емисије у 02.35 и страдан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Музичка уредница Бранка Лолић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво