Читај ми!

Штрамплица - дечја играоница где се вежба српски језик

На иницијативу и уз велики ентузијазам, васпитачица Јасмина Дрињак Малогајски и Радмила Миловановић, покренуле су неформалну дечју играоницу под називом Штрамплица.

Прва окупљања била су у свечаној сали српске православне цркве Свети Сава у Берлину, а интересовање је велико.

Ви сте већ имали искуства са децом у Београду, колико се разликује рад са децом у дијаспори?

"Да, неколико година сам радила у вртићу, у месту Лештане, недалеко од Београда и овим путем их све поздрављам...а рад са децом не разликује се много...од вртића до вртића се разликује број деце и услови рада или опремљености, али деца су увек иста", каже Радмила Миловановић.

Колико труда треба да уложите деца и ви труда да би деца владала српским језиком, као и она у завичају?

"Пре свега је то важно у породици, да се крене правилно, и то је препорука и педијатара овде. До треће године деца која користе само матерњи језик, врло лако савладају немачки језик. Проблем се јави касније, или у билингвалним породицама, где неко од партнера говори неки други језик, а родитељи желе да им деца говоре оба језика. Касније, са поласком у вртић, ако родитељи немају времена, деца почињу да замењују термине и да губе полако контакт са својим језиком, зато су оваква дружења битна.

Планирали смо до сада од радионице до радионице, тематске су, и битно је да је заступљено од свега по мало, што се и иначе ради по вртићима...игре су покретне, развијају се социјалне вештине, когнитивне, музичке...", каже Радмила Миловановић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво