Читај ми!

Признања за филмске ствараоце

Домаћини и добитници награда срели су се у Филмском центру Србије, где су додељене награде Фестивала српског филма из Чикага за 2019. и 2021. годину.

Домаћин Филмског центра Србије, директор Гордан Матић, истакао је важност фестивала у Чикагу, који негује српско филмско стваралаштво.

Александар Влајковић, иницијатор покретања српских филмских фестивала у свету, том приликом је нагласио да српски филмски фестивали нису само смотре најбољих филмова, него могу бити и промоција Србије, као место где ће страни продуценти снимати своје филмове.

Добитници награда за 2019. годину и 2021. годину су Тихомир Станић, Наташа Нинковић, Анита Манчић, Милош Биковић, Горан Богдан и Анђелка Прпић, као и редитељи Срдан Голубовић и Горан Радовановић.

За најбољи филм проглашена је социјална драма "Отац", према истинитом догађају. Традиционална манифестација у саставу свог жирија, има и еминентне филмске стручњаке, што српском филсмом фестивалу у Чикагу даје додатну димензију.

Славица Петровић, директорка фестивала истакла је да ће убудуће чикашки фестивал имати за представнике у Србији најбоље филмске стручњаке који ће се бавити селекцијом филмова одабраних за репертоар сваког наредног фестивала. Једна од новина је да ће од сада бити приказивани и филмови српских аутора који живе и стварају широм света у конкуренцији Српски филм дијаспоре.

И ове године у децембру очекује нас добра организација филмског фестивала у Чикагу, а публика ће видети презентацију најбољих остварења српске кинематографије уз присуство великог броја филмских уметника из Србије и из Америке.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво