Читај ми!

Мирковић: Људи ће се препознавати по вредностима и достигнућима

Дугометражни документарни филм "Теслин народ", освојио је две главне награде на Филмском фестивали "Ред дирт", у Оклахоми у Америци, за најбољи филм, а глумац Џек Димић за улогу Николе Тесле. Редитеља овог филма, Жељка Мирковића, затекли смо у Београду...

"Филм доноси причу о нашем народу из једног другачијег угла, где је Тесла лајт мотив. Пратимо од првог досељеника Ђорђа Шагића, преко Тесле, Пупина, чувених седам Аполо Срба и других из бројних области, преко Карла Малдена који је био дугогодишњи председник Америчке филмске академије до данашњих дана, где се наставља тај континуитет успешног деловања и доприноса нашег народа стварању америчког друштва и светске цивилизације на најбољем могућем нивоу... и заправо, та прича говори о капацитетима једног народа, и фестивал попут овог, у Оклахоми, препознаје те вредности, које су важне да остану за садашње и будуће генерације и то је најбољи показатељ да путем "меке моћи" ми можемо да пласирамо другачије виђење о српском народу у Америци и где год се он налази, и да користимо то што нас има свуда, јер то треба да представља предност. Јер то повезивање између нас самих, како каже Тесла: ми смо сви једно и повезани сви невидљивим силама - то треба користити и од тога направити озбиљан капацитет за неке друге ствари.

Филм је био у квалификацији за номинацију за Оскара 2020. и након тога смо кренули у једну причу везану за улазак филма у бројне светске архиве широм света, тако да смо добили позив од Америчке филмске академије, америчког Конгреса у Вашингтону, ушао је у архиве великих библиотека на Харварду, на Јејлу, Принстону, Колумбији, Стенфорду, великих градова попут Њујорка, Лос Анђелеса, а и мањих градова попут Милвокија, нашао се и на Аљасци, у градовима у околини Бостона и самом Бостону, али су га препознале и велике библиотеке у Русији, Санкт Петерсбургу, Паризу, Египту, а најновије је да је ушао и у Националну библиотеку у Лондону", каже Мирковић.

Коју бисте Теслину реченицу из филма издвојили?

"Филм почиње баш том реченицом: мис мо сви једно, повезани смо недвидљивим силама и завршава се тиме да ће будуће генерације живети у неком другом свету у коме ће се људи препознавати на основу њихових достигнућа и вредности, а не на основу неких других ствари који су стављени због интереса или политичких или других ствари које прате развој историје наше цивилизације", каже Жељко Мирковић за РТС.

Са Жељком Мирковићем разговарала је Сузана Гвозденовић Пузовић. 

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво