Читај ми!

Драган зна где је рај

Драган Ракоњац је аутор емисије "Амерички сан" у којој му саговорници, који живе на том континенту, откривају своје виђење "обећане земље". У полседњих 20 година снимио је више од 700 записа о српској заједници у Америци. Захваљујући њему, опстао је Српски радио у Лос Анђелесу. Због изузетног залагања за очување српске културе и традиције, Културно-просветна заједница Србије доделила му је прошле године Златну значку. Посетио нас је ове јесени, а са њим је разговарала Тамара Дрезгић.

"Србија шта има то нема нигде на свету, ми имамо рајску земљу. Само што не знамо да је користимо и не знамо да уживамо у свему томе. Моја је намера да, кад се будем пензионисао следеће године у Америци, проводим најмање 6 месеци овде, а 6 месеци можда у Америци. Доста тога зависи од наше ћерке која сада близу нас живи, а можда се и одсели даље. Уколико ми дете живи на 2,3 сата авионом од нас, мени је боље да будем у Србији и уживам са том америчком пензијом, да идем од бање до бање и уживам у животу.

А у Америци бих морао да плаћам тај неки рачун и седим у 4 зида, са комшијама не могу да поделим никакву причу, а овде ипак имаш наш народ, који воли да се дружи и са којим имам шта да причам...

Шта са Американцима имам да причам...Менталитет је други, сви су на хај, бај, љубазни, предусретљиви, али они се сами међу собом не друже...

У Америци сам 22 године, да ми брат није направио грин карту и рекао да морам да дођем и да се није десило бомбардовање, ја бих се још 99. вратио. Није мени Америка много тога доброг донела. Ја сам овде имао све што ми је требало.

Америка пружа човеку могућности да заради више пара, да купите једну, па другу, па трећу кућу, али, да ли је то срећа.

Зет једног мог пријатеља ради као банкарски стручњак и прави годишње 700000 долара. Али, он је несрећан јер његов колега са истим факултетом прави 3 милиона долара годишње. И са 700000 долара ти имаш врхунски живот у Америци."

А шта је добро из твог живота у Америци?

"Не могу да се сетим, у ствари купио сам стан после годину дана у Америци, али то је био сплет добрих околности. Тада је Америка имала велику рецесију, цена некретнина је пала...данас тај стан кошта много више", каже Дејан Ракоњац.

Ракоњац се вратио у Лос Анђелес и поздравио гледаоце Србије на вези.

"Велики поздрав гледаоцима Србије на вези. Ја сам се после месец и по дана проведених у Србији вратио у Америку и то по свим правилима и мерама заштите од Ковида 19-уз ношење маски и дражање дистанце. По повратку ме сачекало лепо време у Калифорнији и оно ме инспирише за размишљање и припрему нових емисија о нашој српској дијаспори", поручио је Ракоњац.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво