Читај ми!

Савиндан у цркви Светих Ћирила и Методија у Швајцарској

Као и сваке године, Црквена општина и парохија Светих Ћирила и Методија у Белпу крај Берна, организовала је свечаност поводом прославе Савиндана. Архијерејски намесник за Швајцарску, протојереј-ставрофор Станко Марковић, његова супруга, вероучитељица Ађена Марковић и учитељице Јелена Митровић и Тијана Крајина припремили су свечану приредбу, традиционалну поделу светосавских пакетића, а напослетку и пригодно послужење у црквеној сали.

Свечаној литургији је присуствовао велики број парохијана и деце. Након тога је прота Станко Марковић, заједно са најмлађим полазницима Допунске наставе на српском језику у организацији Министарства просвете Републике Србије, осветио славски колач и жито.

Овогодишњи кумови славе били су Горица Крцмаревић и Моника Маринковић. Потом се прота Станко обратио присутнима:

„Хвала вам свима што сте дошли, а посебно бих поздравио представнике наших држава конзула Републике Србије у Швајцарској, господина Предрага Мандића и амбасадора Босне и Херцеговине у Швајцарској господина др Бору Бронзу који су дошли да увеличају наше славље. Лепо је то када видимо да црква и држава добро функционишу. Ми смо сви чланови једне државе, али смо и чланови цркве, тако да не можемо то да раздвојимо. Поздравио бих наше учитељице и вероучитељицу које су припремиле програм, хармоникашку пратњу Дејана Шкундрића, а такође се захваљујемо и домаћинима који су припремили сво послужење. Нека је срећно и Богом благословено, а сада деци дајемо реч."

Програм који је припремила вероучитељица др Ађена Марковић започео је химном Светом Сави у извођењу ученика Допунске наставе на српском језику који похађају часове веронауке. Следећа нумера, омиљена међу децом, била је "Није било лепшег клинца" којом је завршен први музички део програма.

„Посебно смо мотивисани када спремамо програм за Светог Саву. То је навећи српски светац који се уједно обележава и у школама. Деца која су данас певала на приредби, прву заједничку пробу свих школа су имала сат времена пред наступ, а певали су као једно, хорски и без грешке. Задовољство је радити са децом и учити их о вери, као и о томе да је прво и најважније да буду добри људи", изјавила је вероучитељица др Ађена Марковић.

Учитељица Јелена Митровић се поводом Савиндана обратила деци и њиховим родитељима речима:

„Данас прослављамо првог српског архиепископа и првог српског учитеља, Светог Саву, Растка Немањића. Он је наш путоказ и светлост која нас Србе прати с неба осамсто година. Без Светог Саве били бисмо погубљени и не бисмо могли да сачувамо све „термопилске кланце" пред којима је наш народ стајао вековима. Дух Светог Саве је успео да нас спасе и омогући да изађемо као победници. И сада су нам толико потребни снага, јединство и духовност. Мислимо данас на нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, надамо се да и тамо дечица српска славе, и широм света где имамо школе и где год постоји српски народ. Ми смо данас уједињени у жељи да наш језик и наша православна вера опстану и да нас сачувају. Срећни смо што наша настава на српском језику коју организује Министарство просвете Републике Србије успешно сарађује са Српском православном црквом и што се деци пружа прилика да један час месечно имају веронауку".

Потом је прочитала неколико стихова завештања Стефана Немање, родоначелника династије Немањића, које је оставио својим синовима Светом Сави, Вукану и Стефану.

Рецитаторски део је био веома богат, а започео је песмом добродошлице у извођењу ученика Давида Лазаревића и Луке Ђокића. Потом су се низала рецитаторска умећа -песмице о животу и делу Светог Саве ученика из школа у Берну и Бургдорфу: Андреја Ваљаревића, Наталије Нешић, Немање Марића, Милице Вучковић, Димитрија Тиосављевића, Селене Милојковић, Дамјана Обрадовића, Нађе Рилак, Јане Рашковић и Елене Николић. Једни од најмлађих полазника Допунске наставе на српском језику у Бургдорфу били су петогодишњи близанци Анастасија и Растко Мандић који су дуетски отпевали песму „Света Анастасија".

Учитељица Тијана Крајина се потрудила да са своје три ученице спреми музичку, вокалну и рецитаторску тачку, док су остали њени ученици из Била певали у хору заједно са другим ђацима. Јована Петровић је свирала на виолини химну Светом Сави, а након тога је заједно са Еленом Цветковић отпевала песму о Светом Сави, док је шестогодишња Милица Станаревић изрецитовала песмицу „Кажи мени мила нано".

Ученици из Фрибурга су такође узели учешће на приредби. Марко Петронијевић, Новак Божић, Теодор и Елеонора Андрић, Матија Лојтур, Ана и Валентина Стефановић и Ивана Степановић изрецитовали су песмице из живота Светог Саве. Остала деца из Фрибурга су учествовала у заједничком хорском извођењу нумера.

Највеће одушевљење публике изазвала је песма коју су сва деца заједно отпевала и одглумила на позорници: „Два анђела шеташе". Одлично осмишљен концепт извођења нумере пружио је прилику да и најмлађи полазници Допунске наставе на српском језику учествују, тако што су образовали коло и играли док су две девојчице обучене у анђеле стајале у средини. Деца старијих узраста су певала, па је извођење ове нумере испраћено громогласним аплаузом.

Отпеване су и песме "Манасија", и "Милешевски анђели" и то све уз пратњу хармоникаша Дејана Шкундрића. Песму "Милешевски анђели" отпевале су ученице Елена Николић и Леа Лазаревић, док су се у певању рефрена придружила и остала деца. Други део музичког програма који је припремила вероучитељица др Ађена Марковић завршен је хорским извођењем песме „Ко удара тако позно".

Прота Станко је након приредбе коју су извели ученици Допунске наставе на српском језику позвао сву децу која су била присутна у цркви, а не похађају школу, да и она изрецитују или отпевају песмицу о Светом Сави, што су деца, нарочито млађа, радо прихватила.
Прослави Савиндана присуствовали су и представник амбасаде Босне и Херцеговине, амбасадор др Боро Бронза, док је у име амбасаде Републике Србије био присутан конзул Предраг Мандић.

Након свечане прославе, прота Станко се захвалио свима на учешћу и присуству. Подељени су светосавски пакетићи које су деца жељно ишчекивала. Црква Светих Ћирила и Методија у Белпу сваке године обезбеди веома богате пакетиће за децу, који су у духу веронауке, едукативног и занимљивог садржаја. Прослава је завршена свечаним ручком приређеним у црквеној сали за све ученике, али и остале присутне парохијане.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво