Читај ми!

Српско гласило у Мађарској едукује будуће новинаре

Уредништво "Српских недељних новина" из Будимпеште позвало је ових дана све заинтересоване да се пријаве за похађање стручне обуке у области новинарства, коју од 12. новембра српски недељник у Мађарској организује у оквиру своје новоустановљене Школе креативног писања "Теодор Павловић".

Како нам је рекао др Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник „Српских недељних новина", намера уредништва је да у првој фази овог пројекта окупи оне суграђане из Мађарске чији је матерњи језик српски, а који би желели да се упознају и овладају савременим облицима новинарског изражавања, односно формама, стиловима и техникама креативног писања у овој области.

"Тромесечна обука ће се састојати из низа стручних предавања и практичних вежби, два пута недељно, и то средом у вечерњим часовима и суботом пре подне, у Будимпешти. Са полазницима ћемо паралелно радити не само на овладавању новинарским вештинама, већ и на њиховој језичкој едукацији, с обзиром на то да смо у свакодневном животу сведоци занемаривања правилне употребе стандардног српског језика, који је основни „алат" сваког новинара. На крају едукативног циклуса, полазницима ће, након финалног тестирања, бити уручени сертификати о завршеном оспособљавању у Школи креативног писања „Теодор Павловић", који им, уз стечено знање, могу бити од велике користи уколико желе да се касније и професионално баве новинарством, истиче наш саговорник.

У „Српским недељним новинама" сматрају да је посебно важно да се млади новинарски кадрови, на које ће српска заједница у будућности потенцијално моћи да рачуна, обучавају уз помоћ школованих и професионалних, а не приучених новинара каквих је, нажалост, у глобалном медијском систему и највише.

"У многим медијима данас, нажалост, присутан је аматеризам, јер у њима раде људи који нису школовани новинари. Таква пракса може бити и опасна по друштво, јер је информисање јавности врло одговоран посао и не би требало да буде поверен нестручним особама, склоним различитим импровизацијама и манипулацијама. Наравно, ми не можемо да утичемо на то ко ће све у јавности да се представља као новинар, али можемо оваквим видовима едукације да помогнемо да они који су заинтересовани, у свет новинарства уђу под менторством људи који су завршили највише академско образовање у области комуникација, који имају богато радно искуство стечено у великим медијским кућама и који су такође и универзитетски или средњошколски предавачи", каже др Јаковљевић.

Школа креативног писања у Будимпешти добила је име по Теодору Павловићу, оснивачу и првом уреднику „Сербских народних новина" које су излазиле почетком 19. века у Пешти, и које су заправо претеча данашњих „Српских недељних новина".

Пријаве за тромесечну новинарску обуку, уредништво листа очекује путем имејла: snnbudimpesta@gmail.com.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи