Читај ми!

Најмање двадесеторо Срба наступа у Токију за друге државе

Срби су чланови олимпијских тимова Аустрије, Немачке, Норвешке, Француске и Аустралије, у којој Срби наступају као чланови тимова у фудбалу, рукомету, ватерполу и кошарци. Срби у страним државама, иначе, наступају најчешће у спортовима са лоптом, а има их и у атлетици скандинавских земаља.

Анастасија Золотић, прва америчка олимпијка која је освојила злато на Летњим играма у теквондоу, није једини такмичар из САД српског порекла, који наступа у Јапану. Државни кошаркашки тим Америке води Србин, тренер Грег Поповић. Амерички кошаркаши су изгубили у првом колу меч са Французима, али и даље важе за фаворите на олимпијском турниру. Грег Чарлс Поповић је вођа њихове репрезентације већ три године.

Рођен је у српско-хрватској породици у Источном Чикагу 1949. године. Почео је 1960. да игра за тим Biddy Basketball. Завршио је средњу школу у Мерилвилу и Ваздухопловну академију (1970). Као студент играо је кошарку врло кратко, јер се (1973) определио да буде тренер.

Поповић је у млађим данима водио академски клуб Air Force (1973-1979) и тим Pomona (1979-1987) кроз NCAA лигу. Прешао је у НБА као тренер КК San Antonio Spars (1988-1992). Био је кратко асистент тренера у КК Golden state warriors, да би се 1996. вратио у КК San Antonio Spars.

Од 1999. до 2014. године као тренер био је пет пута првак НБА, три пута најбољи тренер НБА и три пута тренер америчког ттурнира All Star Game.

Грег Чарлс Поповић живи у Сан Антонију. Више пута је долазио у Србију и посебно цени све српске играче у НБА лиги.

Такмичара српског порекла у страним државама у Токију има најмање двадесет. Срби су чланови олимпијских тимова Аустрије, Немачке, Норвешке, Француске и Аустралије, у којој Срби наступају као чланови тимова у фудбалу, рукомету, ватерполу и кошарци.

Срђан Бајић је, на пример, голман француског државног тима. А Ивона Дадић, хрватско-српског порекла је део олимпијског тима Аустрије. Срела је Новака Ђоковића и тражила му аутограм. Антонио Ђаковић је пливач у олипмијском тиму Швајцарске.

У Аустралији женску олимпијску ватерполо селекцију воде Душан Дамјановић, селектор и главни тренер Предраг Михајловић. Дамјановић је рођен у Зрењанину 1972. године. Почео је да се бави ватерполом са 10 година у ВК Пролетер. Са 17 година постао је члан јуниорске репрензентације СФРЈ са којом је освојио сребрну медаљу на Европском првенству у Истанбулу 1989. године.

Душан је са супругом Тањом дошао 2014. године у Синдеј на позив свог пријатеља Пеђе, који је тада обучавао Аустралијанке да играју ватерполо. Имао је много успеха, јер су до тада за Аустралију освојиле златну медаљу у Сиднеју 2000. године и две бронзане у Пекингу 2008. и Лондону 2012.

Дамјановић је добио посао тренера у Институту за спорт Јужне Аустралије у Аделајду. Водио је као тренер млађу категорију клуба Cronulla Sharks из Сиднеја и убрзо добио место селектора женског ватерполо тима Аустралије. Ватерполисткиње је одмах одвео у Зрењанин на припреме.

Обојица, и Дамјановић и Михајловић очекују да ће ватерполо тим Аустралије на Олимпијади у Јапану да освоји једно од три одличја.

Када су ватерполисти Србије ушли у олимпијски базен да се боре против ватерполиста Казахстана, испоставило се да играју против Срба. Наиме, у тиму Казахстана играчи су Душан Марковић и Срђан Вуксановић, који од 2018. игра за ову репрезентацију. Тим Казахтана воде српски тренери, међу којима је главни Немања Кнежевић.

 

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво