Корона није омела издаваштво Срба у Румунији

Срби у Румунији, успркос пандемији корона вируса која је захватила читав свет, ванредног стања успостављеног тим поводом у земљи, као и других проблема са којима се суочавају, нису запоставили своју издавачку делатност.

Издавачка делатност Савеза Срба у Румунији (ССР) настављена је и у 2020. години, упркос отежаним условима изазваних пандемијом корона вируса, тако да је само у првој половини ове године објављено четири књиге и два броја часописа.

Директор издаваштва ССР Горан Мракић посебно истиче важност објављивања опуса једног од најзначајнијих српских песника 20. века, Бранка Миљковића, који је, захаљујући преводу књижевника Иве Мунћана, сада доступан и читалачкој публици у Румунији, као и, на другој страни, важна књига за читаоце на српском, „Антологија румунског афоризма", аутора Александра Чотрића.

Друге две књиге објављене у овом полугодишту јесу двојезична збирка есеја под називом „У инат забораву", о оним српским писцима у Румунији који више нису живи, у редакцији већ поменутог књижевника Мунћана, и друга књига је библиографског типа „Издавачки подухват Савеза Срба у Румунији 1994-2018", коју је припремио Стеван Бугарски.

Осим књига директор издаваштва Мракић истиче и важност континиираног излажења часописа „Књижевни живот", покренутог давне 1968. године, као и магазина „Нови темишварски весник".

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво