"Петрарка" Миодрагу Павловићу

Српски песник Миодраг Павловић и Кит Лоренс, водећи песник Лужичких Срба, добитници су овогодишње награде "Петрарка". Ову награду установио је 1975. немачки историчар и издавач Хуберт Бурда, а додељује се првенствено савременим европским песницима.

Награду „Петрарка" за европске писце ове године су освојили велики српски песник Миодраг Павловић (члан Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва) и Кит Лоренс, водећи песник Лужичких Срба.

Како саопштавају издавачи Бурдаферлаг и Ханзерферлаг, ово признање биће уручено награђеним песницима 23. јуна у Марбаху.

О награди, која носи име великог италијанског ренесансног песника, одлучивао је жири у саставу: Петер Хандке, Петер Хам, Алфред Колерич и Михаел Кригер.

Награду "Петрарка" установио је 1975. немачки историчар и издавач Хуберт Бурда и додељује се првенствено савременим европским песницима. Након прекида крајем деведесетих година, награда је обновљена 2010. године.

Признање се састоји од новчане награде (двадесет хиљада евра) које се дели међу добитницима.

Миодраг Павловић је рођен 1928. у Новом Саду. 1952. је објавио своју прву збирку песама под називом „87 песама". Ова збирка песама се сматра прекретницом у новијој српској поезији и она је у потпуности определила даљи животни пут Миодрага Павловића.

1960. је постао драматург у Народном позоришту у Београду. Радио је 12 година као уредник у издавачком предузећу „Просвета".

Био је један од академика који су потписали Апел против рата 1991.

Међу најзначајнија његова дела спадају збирке поезије „87 песама" (1952), „Стуб сећања" (1953), „Хододарје" (1971), „Улазак у Кремону" (1989), „Космологија профаната" (1990), „С Христом нетремице" (2001), романи „Други долазак" (2000.), „Афродитина увала" итд. Написао је више књига есеја. Саставио је неколико антологија поезије, међу којима се посебно истиче „Антологија српског песништва од XIII до XX века".

Миодраг Павловић је редовни члан Европске академије за поезију. Дописни члан Српске академије наука и уметности постао је 1978, а редовни 1985. године.  Добитник је многобројних признања и награда. Живи у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи