Читај ми!

Alfred Šnitke - Koncert za hor

Koncert za hor koji je Alfred Šnitke komponovao tokom 1984. i 85. godine jedno je od remek dela horske muzike XX veka i donosi osvrt na jedinstvenu tradiciju vokalnih koncerata u pravoslavnoj muzici.

Reč je o žanru koji datira još od sredine XVII veka i prvobitno se odnosio na kratko višestavačno izvođeno tokom liturgije, koji je najveću popularnost doživeo vek kasnije, u opusu Dmitrija Bortnjanskog.

Proširivši ideju i formu Šnitke je u svojoj višestavačnoj kompoziciji evocirao stare stilove pevanja, ali bez direktnog citiranja napeva. Tekstovi, tj. molitve potiču iz Knjige plača srednjovekovnog jermenskog pesnika Grigora iz Nareka (Grigor Narekatsi, 951-1003) u kojima on direktno, često u prvom licu, izražava svoje emocije i govori o traženju utehe i veri u Boga. Molitve su napisane na klasičnom jermenskom jeziku, ali je kompozitor koristio savremene ruske prevode Nauma Grebneva. Koncert je posvećen Valeriju Poljanskom, dirigentu koji je bio veliki promoter Šnitkeove muzike i koji je dirigovao premijernim izvođenjem u Moskvi 1986.

U večerašnjim Visinama emitovaćemo snimak Hora RTS ostvaren na koncertu održanom 15. septembra 2022. godine u crkvi Svete Trojice u Negotinu na festivalu Mokranjčevi dani. Dirigent je Bojan Suđić.

Emisiju priprema Maja Čolović Vasić.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво