Читај ми!

Izbori u BiH i njena budućnost između nacionalnog i građanskog koncepta

Muharem Bazdulj ii Milan Gulić

 

Jedan od pobednika nedeljnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji po ključu prrdstavlja bosanske Hrvate a za koga mahom glasaju Bošnjaci, svoj četvrti ulazak u predsedništvo države doživeo je kao pobedu građanske države. Zahvaljući na poverenju u izbornoj večeri rekao je, između ostalog, " bude li BiH onakva kakvu je zamišlja HDZ nikada neće biti normalna država".

Ovaj mali splet paradoksa odslikava svu kompleksnost bosanskog političkog modela i njegovog izbornog sistema. Činjenica da je u BiH uvek mnogo lakše organizovati izbore nego formirati vlast govori, međutim, o problemu političkog uređenja koje već treću deceniju održava nefunkcionalni status kvo. Bez obzira da li je to greška ili projekat Dejtonskog sporazuma on uporno opstaje i pothranjuje stalni sukob nacionalnog i građanskog koncepta države.

Šta u tom kontekstu donose upravo održani izbori u BiH, da li su funkcionalne promene moguće i kakva je perspektiva ovakve Bosne za Rečeno i prećutano govore Muharem Bazdulj, knjževnik i novinar i Milan Gulić, istraživač sa Instituta za savremenu istoriju.

Autor emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво