Читај ми!

Dejan Medaković

Zoran Kolundžija i Pavle Medaković

Povodom stote godišnjice rođenja Dejana Medakovića u današnjoj emisiji Gutenbergov odgovor govorimo o životu i delu istaknutog istoričara umetnosti, univerzitetskog profesora, književnika, pesnika, akademika, Dejana Medakovića.

Dejan Medaković rođen je 7. jula 1922. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na grupi za istoriju umetnosti 1949. Nakon doktoriranja izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na kom je stekao sva nastavnička zvanja.

Pored rada na Filozofskom fakultetu bio je i upravnik Odseka istorije umetnosti, predsednik Saveta, a potom i dekan na fakultetu od 1971. do 1973. Redovni član Akademije postao je 1981.

Iz bogate biografije Dejana Medakovića beležimo i da je bioi član Predsedništva Matice srpske, dugogodišnji predsednik Vukove zadužbine, a 1999. izabran je za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Umro je 1. jula 2008. godine u Beogradu.

Medaković je autor desetina naučnih knjiga, pisao je prozu, poeziju, eseje. Bio je čovek čije delo su krasili erudicija, pronicljivost, duhovna snaga i večita intelektualna radoznalost.

U emisiji razgovaramo sa direktorom izdavačke kuće „Prometej", Zoranom Kolundžijom i sinom Dejana Medakovića, Pavlom Medakovićem.

Emisiju Gutenbergov odgovor uređuje i vodi Dragana Kovačević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво