Читај ми!

Sumrak srednjeg veka na Balkanu

Gosti Riznice prof. dr Vlada Stanković, šef Katedre i Seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Dragoljub Marjanović sa istoimene Katedre i Seminara.

Godina 1371. predstavlja jednu od prekretničkih na prostorima Balkana. Hronološki gledano, te 1371, prvo umire bugarski car Jovan Aleksandar, koji je vladao 40 godina, savremenik kralja i cara Dušana, brat carice Jelene, potom, dešava se sudbonosna bitka kod Černomena na reci Marici, a, zatim, i smrt cara Uroša, što predstavlja nestanak glavne grane loze Nemanjića.

Šta je usledilo posle i koje su posledice? Za Vizantince, Srbe, Bugare dolazi neizvesno vreme u kome tursko pleme Osmanlija polako počinje da prodire da Balkansko poluostrvo i ugrožavaju, i u decenijama 14. veka, i pre Maričke bitke, ono što je ostalo od moćnog carstva Vizantije. U drugoj polovini 14. veka osvajaju se pojedini gradovi na Balkanu i polako Osmanlije ulaze u dubinu ove teritorije. Kada govorimo o Srbiji, iznenadna smrt cara Dušana, dovodi do brzog raspada njegovog velikog carstva.

Gosti ovonedeljne emisije Riznica su prof. dr Vlada Stanković, šef Katedre i Seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Dragoljub Marjanović, vanredni profesor pomenute Katedre i Seminara. Naša teme-Sumrak srednjeg veka na Balkanu 1371. Godine kada umire bugarski car Jovan Aleksandar, dešava se za Srbe pogubna Marička bitka, umire srpski car Stefan Uroš V. Pod istim nazivom, održana je i međunarodna konferencija u organizaciji Katedre i Seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za izučavanje srednjeg veka, pri Odeljenju za istoriju Bugarske akademije nauka.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво