Читај ми!

O romanu Emanuela Bova „Arman"...

Alen Rob-Grije, Emanuel Bov i Beril Bejnbridž

Prošle godine je kod nas objavljen prvi roman Emanuela Bova iz 1924. „Moji prijatelji", a ovih dana još jedna knjiga ovog autora „Arman".

Emanuel Bov rođen je 1899. kao Emanuel Bobovnikov. Posle uspeha sa romanom „Moji prijatelji" objavio je još trideset knjiga. Nakon nemačke okupacije Francuske principijelno je odbio da objavljuje i emigrirao u Alžir. Vratio se u Pariz 1945. i ubrzo umro od bolesti i iscrpljenosti. Posle smrti je zaboravljen. Za kasniju sudbinu njegovih dela u Francuskoj zaslužan je pre svega dramski autor Remon Kus, koji je 70-ih inicirao ponovo objavljivanje Bovovog opusa. U širim okvirima postao je poznat 80-ih, nakon što je Peter Handke preveo „Moje prijatelje" na nemački jezik.

O romanu Emanuela Bova „Arman" razgovaramo sa prevodiocem Bojanom Savićem Ostojićem.

Naš gost Bojan Savić Ostojić preporučuje za čitanje još jednu novu knjigu - „Džin", čiji je autor Alen Rob-Grije. Rob-Grije (1922-2008) začetnik je takozvanog „novog romana". Prešao je put od osporavanog pisca do člana Francuske akademije. Slavu stiče posle filma „Prošle godine u Marijenbadu", za koji je napisao scenario po sopstvenom romanu.

U emisiji Čitač danas govorimo i o romanu engleske književnice Beril Bejnbridž (1932-2010). Napisala je osam romana, od kojih je nekoliko adaptirano za film. Tu su i pozorišne i TV drame, zbirke priča, putopisi... Dobila je brojne književne nagrade, među kojima su Nagrada Vitbred, koju je dobila dva puta, Gardijanova nagrada za prozu i druge. Godine 2011. dodeljena joj je specijalna nagrada „Men Buker" - „najbolje od Beril". O romanu „Krojačica" Beril Bejnbridž razgovaramo sa urednicom u izdavačkoj kući Štrik Slavkom Vlalukin.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво