Читај ми!

Muzika cistercijanskog reda

Za večerašnju emisiju Visine, urednica Gorica Pilipović odabrala je srednjovekovne crkvene napeve vezane za red cistercijanaca, čiji je najistaknutiji predstavnik Bernar od Klervoa.

 

Ovaj mistik, crkveni učitelj, krstaški propovednik i svetac bio je jedna od najuticajnijih ličnosti srednjeg veka. Zahvaljujući svojoj diplomatskoj veštini, elokventnim spisima i briljantnom govorništvu, te kao savetnik značajnih ljudi, biskupa, prinčeva i papa, imao je dominantni uticaj na svoje doba. Rođen je 1090, kao sin plemića, burgundskog viteza. Godine 1112. odlazi u opatiju Sito, tada reformisanu, inače osnovanu 1098, koja je bila na ivici opstanka pod strogim pravilima novog reda cistercijanaca. Bernar je uneo novi duh i 1115. opat ga, zajedno sa još 12 monaha, šalje da osnuje opatiju u Klervou. Pod Bernarovim vođstvom to će postati najvažnija cistercijanska opatija i privući će toliko pridošlica da je Bernar mogao da osnuje još 68 opatija do kraja života. Kad je umro, 1153, mladi cistercijanski red imao je 343 manastira, koji su odigrali odlučujuću ulogu u kulturnom razvoju centralne Evrope. 

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво