Читај ми!

Evropa i pandemija

Vuk Vuksanović i Marko Savković

Pandemija je pokazala i do koje je mere rascepkana ujedinjena Evropa. I to ne samo kada su granice u pitanju, nego i odnosi generacija i klasa. 

Najfascinantnija spoznaja vezana uz pandemiju korona-virusa je, do koje je mere lako ponovo podići granice. Jedna za drugom, evropske države su podizale svoj zaštitini zid. Jer turizam je mrtav, trgovina je prestala, berze deonicama gube trilione, a globalizacija je paralizovana.

Ali čini se da granice postoje i unutar samih država. Tako, ocenjuje se da su najopasnije nevidljive granice povučene između generacija. Takođe na sceni je i rastući klasni sukob između bogatih i siromašnih, napetosti između industrijskih zemalja i zemalja u razvoju.

Pripadanje EU je trebalo da donese sigurnost zemljama u ovom opasnom svetu. Umesto toga, pandemija već više od godinu dana testira veze među članicama i pokazuje svu ranjivost Evrope.

Širenje bolesti prevazilazi granice, nacionalno i etničko poreklo ili versku pripadnost obolelih, pa se sve češće čuju glasovi da se pandemija može pobediti jedino zajedničkim delovanjem, međusobnom saradnjom i solidarnošću.

Kakvo nam je lice pokazala Evropa? Govore: Vuk Vuksanović, doktorant međunarodne politike na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke i Marko Savković, izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Autor Dušanka Petrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво