Desnica i Levica

Milena Repajić i Milica Đurđević

U političkom jeziku „desnica" i „levica" upotrebljavaju se kao nazivi za određene političke grupacije ili struje različitih, bolje reći - suprotnih, odnosno suprotstavljenih orijentacija. Desnicom se nazivaju konzervativne, često i reakcionarne političke snage, snage koje se obično deklarišu kao branioci tradicionalnih vrednosti, nacionalnih i državnih interesa i sl. S takvom orijentacijom, desnica se suprotstavlja svim novinama i reformama u društvu, svemu što je novo, moderno i napredno. Nasuprot tome, levica u politici zastupa nove, napredne ideje; ona teži reformi društva, većoj ravnopravnosti i razumevanju među ljudima i narodima; bori se protiv preživelih društvenih odnosa koji koče razvoj, a za demokratiju i uspostavljanje novog, naprednijeg i modernijeg društvenog poretka.

Tako je u teoriji, ali danas...

Teško da bismo našli nekoga ko bi se usprotivio tvrdnji da levica i desnica u svom „klasičnom" značenju ne postoje. To ipak ne znači da je ova prostorna podela političkog života u potpunosti prevaziđena, niti da se izgubila potreba za ovakvim profilisanjem na budućoj političkoj sceni Srbije. Ideologije i političke partije su se pomešale, neke su nestale, a čarobna reč većine stranaka, pogotovu onih velikih je „catch all" - uhvati sve birače i budi prijemčiv svima.

Priču o tome da li je došao sumrak ideologija i kako danas funkcionišu političke podele, šta nam nude, čemu se nadaju i kako vide političku scenu u budućnosti, govore predstavnice novoformiranih stranaka s leva i s desna: Milena Repajić iz Partije radikalne levice i Milica Đurđević ‒ Zavetnici.

Autor Dušanka Petrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво