Jovana Stokić

Gost: dr Jovana Stokić, istoričarka umetnosti

Kada je Jovana Stokić pre dve decenije napustila Beograd radi stručnog usavršavanja i preselila se u Njujorku, bio je to početak interesantne i uspešne karijere. Posle doktoriranja na Institutu za umetnost u Njujorku, radom „The Body Beautiful: Feminine Self-Representations 1970-2007", u kome je analizirala performativni izraz umetnica Marine Abramović, Marte Rosler i Džoan Džonas, Jovana Stokić je stažiranje obavila u Novom muzeju savremene umetnosti, a potom nastavila istraživačku karijeru na „Fashion Institute of Technology" i na „School of Visual Arts (MFA Art Practice)", gde i danas predaje.

Svoju istraživačku karijeru posvetila je performansu i to prevashodno ženskih autorki, ukazujući da upravo u ovom vidu umetničkog izražavanja žene iskazuju veću snagu i energiju od muškaraca.

Naročito je u fokusu njenih istraživanja bio rad Marine Abramović, što je rezultiralo da svojim tekstom participira u katalogu velike retrospektive naše umetnice u MOMA-i.

U februaru ove godine, u saradnji sa Berti Ferdman objavila je knjigu „The Methuen Drama Companion to Performance Art", zbirku tekstova, u kojoj je kroz svoj uvodni tekst, naslovljen „Reruns or New Turns" ukazala na status i ulogu performansa u savremenoj umetničkoj produkciji.

Poseta Jovane Stokić Beogradu uvek je prilika za zanimljiv razgovor i o umetničkom životu u Njujorku, ovoga puta u doba korone.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво