Mit o Rankoviću

Od Internacionale do Marša na Drinu

Na Brionskom plenumu u leto 1966. godine Josip Broz, u svom maniru, politički je likvidirao saborca, druga i drugog čoveka Jugoslavije, Aleksandra Rankovića. Na istom mestu, međutim, začet je „mit o Rankoviću", koji je prekaljenog komunistu i iskrenog Jugoslovena u dolazećem dobu preoblikovao u velikosrbina i budućeg junaka srpskog nacionalizma.

Iako je od toga bežao, živeo povučeno i izolovano od javnosti, njegova pojava i ime provocirali su „srpsku stvar" i demonstrirali nacionalno nezadovoljstvo. Mit je delovao kao izraz stanja nacije, a svoju snagu pokazao je i dvadesetak godina kasnije na Lekinom ispraćaju u Aleju velikana, na kome se spontano okupilo više od sto hiljada ljudi.

Kako se to desilo, kakvu simboliku i istorijske pouke nosi lična i politička sudbina Aleksandra Rankovića za Rečeno i prećutano govore istoričar Bojan Dimitrijević, autor nedavno objavljene prve Rankovićeve političke biografije „Ranković, drugi čovek" i Borisav Jović, dugogodišnji visokopozicionirani srpski političar i neposredni svedok raspada SFRJ.

Autor emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво