Amerika u crnom

Sedam dana nemira

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, Martin Luter King je u legendarni marš na Vašington krenuo sanjajući da se Amerika jednoga dana saživi sa sopstvenim kredom da su svi ljudi rođeni jednaki. Polovinom te decenije pod snažnim pritiskom naraslog antirasnog pokreta ukinuti su svi preživeli rasni propisi.

U realnom životu Amerike, međutim, ostale su da žive posledice duge istorije diskriminacije, segregacije i ropstva kojima su Afroamerikanci vekovima bili izloženi u novom svetu. Luterov san teško se probijao u svetlu bele Amerike. Zbog toga su crnci i u proteklih pola veka u potrazi za jednakošću i pravdom bili prinuđeni da često okupiraju ulice i trgove mnogih američkih gradova.

Aktuelni nemiri i protesti zbog prekomerne upotrebe policijske sile i smrti Džordža Flojda u Mineapolisu zato nisu iznenađenje. Novost je da se oni prvi put dešavaju tako široko od istočne do zapadne obale, u tako velikom broju država, gradova i sa tako puno ogorčenih i nezadovoljnih.

O čemu se radi, gde se kriju pravi uzroci talasa protesta, kakva je njihova priroda i moguće posledice za Rečeno i prećutano govore profesor Ivan Vujačić, bivši ambasador u Americi i Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona.

Autor emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво