Hrišćanska kontemplacija

U večerašnjoj emisiji Visine od 19.20, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović, možete slušati „Himnu Svetom Magnusu” Pitera Maksvela Dejvisa, jednog od najznačajnijih britanskih kompozitora.

Dejvis je jedan od najplodnijih i najizvođenijih britanskih autora. Njegov opus broji nekoliko stotina dela svih žanrova čiji je muzički jezik odraz najrazličitijih uticaja - od gregorijanskog korala i renesansne polifonije, preko indijskih raga do šenbergovskog serijalizma. Danas ćemo slušati upravo fragment duhovne muzike ovog autora, u stvari, duhovne muzike na njegov način koji spaja kako različite doživljaje duhovnosti, tako i različite kompozicione tehnike. Naime, kada je postalo jasno da Dejvis komponuje neuobičajeno mnogo formi duhovnog repertoara, uključujući dve mise, mnogi su se zapitali šta je to navelo doajena avangarde 60-ih godina i protivnika svih institucionalizama establišmenta i raznih političkih autoriteta, da se posveti kontemplaciji.
„Ja smatram da su judaizam, hrišćanstvo i islam deo evropskog nasleđa i o svim ovim religijama želim više da znam, pogotovu o hrišćanstvu do doba prosvetiteljstva, kada je ono još uvek bilo predmet proučavanja najvećih umova, i kada su se u vezi s njim poručivala i stvarala najveća umetnička dela", kaže Dejvis.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво