O novim knjigama Karl Uvea Knausgora i Davida Grosmana

Govorimo o novim knjigama norveškog pisca Karl Uvea Knausgora i izraelskog književnika Davida Grosmana.

Nijedan savremeni skandinavski pisac, nije se tako munjevito i vrtoglavo probio u sam vrh moderne svetske književnosti, kao što je to uspeo norveški autor, Karl Uve Knausgor.

Prvim debitantskim romanom "Izvan sveta" 1988. Karl Uve Knausgor dobio je važnu nagradu norveške kritike, a za naredni ,"Vreme je za sve" nekoliko nagrada i međunarodnu "Dablin Impakt". Međutim, svetsku slavu, ali i pometnju na književnoj sceni izazvao je svojom autobiografijom u šest tomova "Moja borba", na 3622 strane koja je izlazila od 2009-2011. godine.
Izdavačka kuća "Booka" nedavno je okončala ovaj veliki književni projekat, objavljen je poslednji, šesti tom knjige "Moja borba".
Gost današnje emisije je prevodilac sa norveškog jezika, Radoš Kosović.

Novi roman Davida Grosmana "Život se sa mnom mnogo poigrao", objavljen nedavno u izdanju "Arhipelaga", u prevodu sa hebrejskog Dušice Stojanović Čvorić, predstavlja veliki trenutak savremene književnosti u svetu. Za prethodni roman "Konj ulazi u bar", Grosman je dobio Međunarodnu nagradu "Man Buker".

Zahvaljujući Davidu Grosmanu i njegovom romanu, možda prvi put jedna osoba iz naših krajeva i našeg istorijskog i kulturnog iskustva postaje junak jednog velikog romana svetske književnosti. Junakinja romana je Eva Panić-Nahir, a veliki deo romana odigrava se u Beogradu, u okolini Varvarina, na Golom otoku, kao i u drugim mestima bivše Jugoslavije.
O romanu "Život se sa mnom poigrao" razgovaramo sa urednikom izdavačke kuće "Arhipelag", Gojkom Božovićem, a čućemo i glas Davida Grosmana.

Georg Kulka ( 1897-1929), ausrijski pesnik u fokusu je interesovanja Bojana Belića.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво