O novim knjigama Jasmine Reze i Beril Bejnbridž

Svetska književnost

Danas u emisiji Čitač predstavljamo najnoviji roman Jasmine Reze „Vavilon", za koji je 2016. godine u Francuskoj dobila prestižnu književnu nagradu „Renodo".

Jasmina Reza je pre svega poznata po svojim pozorišnim komadima, ali je pisala i filmske scenarije. Njen prethodni roman „Srećni su srećnici" takođe je kod nas objavila izdavačka kuća Akademska knjiga. O romanu „Vavilon" Jasmine Reze razgovaramo sa prevodiocem Svetlanom Stojanović.

Engleska književnica Beril Bejnbridž (1923-2010) napisala je osamnaest romana, od kojih je nekoliko adaptirano za film, pozorište i TV drame. U njenom književnom opusu beleže se i priče i putopisi. Dobitnica je brojnih književnih nagrada među kojima je Nagradu „Vitbred" dobila dva puta. Za roman o kome danas govorimo, „Fabrika za flaširanje vina organizuje izlet", dobila je Gardijanovu nagradu, a bila je u najužem izboru za Bukerovu nagradu. Ovo je prvi prevod romana ove autorke na srpski jezik. Gošća emisije je urednica u izdavačkoj kući Štrik Ljubica Pupezin.

 

Pre nekoliko dana poljski književnik Januš Dževucki dobio je Nagradu „Kazimjež Vika" za istaknuta dostignuća u književnoj kritici. To je povod da čujemo deo iz emisije posvećen njegovoj knjizi poezije „Časak ili dva".

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво