Muzička pletenica

Pesmopojka Stana Avramović Karaminga rado je pevala baladu o tankoj džan Stojanki, vranjanskoj plavokosoj lepotici...

Postoji više tekstualnih varijanti ove pesme, ali po svemu sudeći najverodostojnija je upravo ona koju je pevala Stana Avramović. Melodija pesme je uz manje varijacije uglavnom ista, dok je njen sadržaj bolno, istinito svedočanstvo o zulumu koje je trpelo srpsko pravoslavno stanovništvo pod osmanlijskim carstvom. Pesma je stvorena kao dijalog Murat-age, tanke džan Stojanke i njene sestre-poturkinje. Do sada su sve verzije snimljene samo sa jednim pevačem- solistom i to donekle umanjuje dramaturgiju ovog potresnog događaja.

Predstavljamo Vam još jednog iskrenog narodnog pevača, graditelja instrumenata, instrumentalistu na fruli i gajdama Tomislava Tomu Đorđevića, koji je poput mnogih drugih mladih talentovanih ljudi, šezdesetih godina iz rodnog Boljevca krenuo put Beograda, jer - mnogo mu ga hvale... i tu je zapao u Carevčevo pevačko i sviračko jato. Tu je sreo svog zemljaka i pevačkog idola, Vukašina Vuleta Jevtića.

Mnogo je vremena od tada prošlo, ali ne i ljubav prema muzici. Tomislav Đorđević je i danas aktivan muzičar, a gde bi drugo, do u kulturno umetničkom društvu u Ribarskoj banji. Pored muzike voli pčelarstvo i prirodu, što čini idealnu životnu harmoniju ... Njegova sećanja od pre pola veka jasna su i razumljiva, baš kakve su i njegove interpretacije: jednostavne i razumljive.

Radio Beograd 1, 14:05.

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво