Читај ми!

''Електромачак'' Николе Тесле

У вечерашњој емисији саговорник нам је Симеон Бабић, некадашњи управник Библиотеке града Београда. Он говори о делу ''Електромачак'' Николе Тесле. Ова књига преноси занимљиву причу која је заправо је интегрални текст писма које је Никола Тесла 1939. године написао девојчици Поли Фотић, ћерки Константина Фотића, тадашњег посланика, а касније и првог амбасадора Југославије у САД, који је две године раније Тесли уручио Орден белог орла Краљевине Југославије. У писму, које је у књизи објављено паралелно на српском и енглеском језику, већ остарели Тесла са сетом се сећа свог детињства у личком селу Смиљану, а посебно епизоде у којој се, посредством свог најбољег пријатеља мачка, на фасцинантан начин, први пут сусрео са електрицитетом, што ће одредити читав његов будући живот.

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, од којих посебно издваја сусрет са поезијом за децу Јована Јовановића Змаја. И друге Змајеве песме заплениле су пажњу нашег госта, чућемо шта оне њему значе, а чућемо нешто и о односу између Николе Тесле и Јована Јовановића Змаја. Поред овога, нашем госту је од посебног значаја била поезија Мирослава Антића, чију је књигу песама често носио уз себе.

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, од којих посебно издваја сусрет са поезијом за децу Јована Јовановића Змаја. И друге Змајеве песме заплениле су пажњу нашег госта, чућемо шта оне њему значе, а чућемо нешто и о односу између Николе Тесле и Јована Јовановића Змаја. Поред овога, нашем госту је од посебног значаја била поезија Мирослава Антића, чију је књигу песама често носио уз себе.  Симеон Бабић је на Универзитету у Лајпцигу завршио Културу германистике. Тема магистарског рада му је била ''Књижевна и позоришна рецепција Бертолда Брехта''. Читав свој радни век посветио је области културе и образовања. Био је 23 године управник Библиотеке града Београда. Током свог рада, а и након одласка у пензију, Симеон Бабић је активно учествовао у  низу пројеката који се тичу промоције књиге и читања, културне размене и међугенерацијске сарадње. Оснивач је фондације за хуману старост ''др Лаза Лазаревић''.


Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се