Da li se odmrzava briselski dijalog?

"Otvoren i prijateljski razgovor sa Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeli ste me sve", objavio je sinoć na Istagramu predsednik Aleksandar Vučić posle susreta sa izaslanikom EU. Razgovoru u Beogradu prethodio je sastanak Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem koji je potom objavio da prihvata evropski plan za normalizaciju odnosa sa Beogradom kao "dobru osnovu za dalje duskusije". Evropski pregovarač u Prištini je nagovestio novi susret u Briselu na najvišem nivou ali i ponovio da sve što je u dijalogu do sada potpisano mora biti primenjeno. Da li diplomatska ofanziva zapadnih izaslanika oživljava briselski dijalog? Za Magazin govori predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

 

Posle informacije da su trojica učenika iz Trstenika, snimljeni kako vrše nasilje nad nastvnicom, vraćeni u školu jer je odluka o njihovom udaljenju sa nastave poništena iz proceduralnih razloga, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u pismu ministru prosvete Branku Ružiću upozorava da je situacija sve dramatičnija i „da preti kolaps obrazovnog sistema". Sindikat pita i dokle se stiglo sa izmenom zakona nakon što je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama donela predloge mera i zaključke, koji su, po mišljenju ovog sindikata, dobri. O stanju u prosveti razgovaramo sa Predsednicom Unije sindikata prosvetnih radnika Jasnom Janković.

Kako se približava prva godišnjica rata u Ukrajini sve su oprečnije procene da li sledi novi opšti napad Rusije na tu zemlju. Posle odluke Kremlja da rukovođenje operacijom u Ukrajini ponovo poveri načelniku Generalštaba, generalu Valeriju Gerasimovu, kadrovsko pregrupisavanje i u Kijevu. Na mesto dosadašnjeg ministra odbrane Oleksija Reznjikova dolazi šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov. Zapad obećava slanje sve ubojitijeg naoružanja dok iz Moskve stižu upozorenja da je, u zavisnosti od prirode pretnje, Rusija spremna da upotrebi sve vrste oružja i da će odgovor biti "brz, žestok i ubedljiv". Stanje na bojištima i analizu mogućeg daljeg odvijanja sukoba čućemo od vojnog analitičara Vlada Radulovića. 

Urednik i voditelj, Jelena Vidić.




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво