Читај ми!

Proglašeni pobednici konkursa „Ponosni Roma talent“

U Domu kulture Studentski grad otvorena je izložba “Rasna dijagnoza: Cigani. Nacistički genocid nad Sintima i Romima i duga borba za priznanje”.

U fokusu izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti ovih manjina u Nemačkom Rajhu, do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života tih ljudi, svakodnevicu i potom - uništene živote. Izložba pruža i uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi, nakon 1989.godine.

Izložbu je postavio Forum Roma Srbije u saradnji sa Centralnim savetom nemačkih Sinta i Roma, Dokumentacionim i kulturnim centrom nemačkih Sinta i Roma, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke.

Evropski romski institut za umetnost i kulturu - ERIAC, proglasio je pobednike konkursa „Ponosni Roma talent", na kojem je učestvovalo 250 kandidata iz 18 zemalja. Učesnici su se takmičili u kategorijama koje se odnose na muziku, ples i performans.

Izabrano je 7 najboljih za svaku kategoriju, a stručni žiri ih je rangirao na osnovu tehnike, izvođenju, kreativnosti, originalnosti i ukupnog rezultata.

Emisiju priprema i vodi Gordana Nešović

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво