Читај ми!

O mudrosti i starosti u susret Novoj godini

Danas, 31. decembra, kada ispraćamo staru godinu, vreme je da se veselimo i u lepom raspoloženju dočekamo Novu godinu. Ovu 2022. zapamtićemo po slabljenju korona virusa, mada je još uvek među nama. U odlazećoj godini počeo je rusko-ukrajinski sukob koji se reflektovao i na naše živote. Reči kriza i poskupljenje nas prate svakog dana. Uprkos svemu, nećemo zaboraviti ni lepe trenutke i zanimljive sagovornike koje smo upoznali u 2022. godini. Podelili su sa nama pouke o životu koji uvek ima smisla i kada je teško, ali i kada nas radost i sreća prate.

Razgovarali smo sa stogodišnjakom Gvozdenom Stankovićem Šanetom iz beogradskog Mirijeva. Imao je bogat, trnovit i buran život. U mladosti je bio pilot, ali ga je vihor Drugog svetskog rata vratio u rodno Pomoravlje. Onda je postao mašinovođa. Decenijama je upravljao parnim lokomotivama od kojih i „Orijent ekspresom", jednim od najslavnijih vozova u istoriji železnice na liniji Pariz - Istanbul. Stigao je i na kraj sveta, u Australiju i Tasmaniju, ali ljubav prema vozovima i „parnjači" nosi u srcu, i danas, u dubokoj starosti.

Upoznali smo i arhitekte Vesnu Matičević i Dušanku Menegelo Aćimović.  Govorile su o bogatoj karijeri koja promoviše žensko stvaralaštvo  i danima kada su projektovale grandiozna zdanja u Jugoslaviji. A jedno od njih je Aerodrom „Beograd" u Surčinu, danas „Nikola Tesla".

A koliko vedar duh u poznijim godinama čini život lepšim i lakšim, potvrdili su  Mita (93) i Vera (87) Đorić sa Šar-planine. Ove godine su proslavili sedam decenija braka. Iako u dubokoj starosti, raduju se svakom danu i žive uobičajeno, spremajući zimnicu i drva za ogrev, a u pauzi igraju karte - Tablić.

Platinastu svadbu su obeležili u maju sa komšijama, jer su im deca daleko. Ali, život slave svaki dan u svom domu, u selu Drajkovce podno Šar-planine.

Gost naše emisije je bio i profesor fizičkog vaspitanja u penziji Boško Mihailović iz Beograda. Ceo radni vek, 42 godine, proveo je u jednoj osnovnoj školi. Đaci su ga zvali Bole Legenda, a pored brojnih sportskih disciplina uveo ih je i u svet šaha, plivanja, klizanja, okretih igara i narodnih kola. Učio ih je i životnim mudrostima. Danas, profesor Boško ima 85 godina i sa suprugom Verom neumorno šeta beogradskom Zvezdarom i obavlja sve kućne poslove.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica -  Foto/M. Stojadinović

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво