Читај ми!

Lekar opšte prakse-porodični lekar, sličnosti i razlike

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je čitavu seriju reformi zdravstvenog sistema. Kako kaže, sliku zdravstva potpuno bi izmenilo uvođenje porodičnog lekara kao nosioca primarne zaštite. Upravo bi porodični lekari  povratili poverenje građana u zdravstveni sistem i rešili mnogo više zdravstvenih problema na lokalnom nivou, rekla je ministarka Grujičić i navela da su oni "lekari kojima ćete se prvo javiti, a ne Hitna pomoć". U čemu je razlika između lekara opšte medicine i porodičnog lekara i koja znanja mora da poseduje lekar koji bi brinuo o zdravlju čitavih porodica, od dece do najstarijih, pitamo dr Mirjanu Lapčević, specijalistu opšte medicine.

Zimska oluja bez presedana pogodila je Severnu Ameriku na prostoru od Kanade na severu do Rio Grandea na jugu. Hiljade letova je otkazano, sprečavajući mnoge ljude da stignu do svojih porodica za Božić. Najviše stradalih zbog snežne oluje je u Bafalu - 38, a poginulih ima i u Vermontu, Ohaju, Misuriju, Viskonsinu, Kanzasu i Koloradu. Temperature u Južnoj Floridi su pale tako nisko da su se iguane smrzle i padale sa drveća.Zapadna američka država Montana je najteže pogođena hladnoćom sa temperaturom koja je pala na -45 stepeni. Istovremeno kod nas krajem decembra gotovo prolećne temperature. Šta je uticalo na nezabeležene temperaturne minuse u Americi a šta odlaže pravu zimu u našim krajevima objasniće klimatolog Vladimir Đurđević.

Pred nama su dani praznika i darivanja a knjiga je odlična ideja za novogodišnje poklone. Koji naslovi su dobar izbor za poklon a uz koje bismo mogli da uživamo tokom prazničnih dana reći će nam Tanja Vučković iz izdavačke kuće Laguna.

Sa vama, Jelena Vidić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво