Читај ми!

реприза

''Земља Недођија''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Јован Поповић, глумац и песник. Он говори о делу ''Земља Недођија'' владике Николаја Велимировића. Епископ жички и охридски, владика Николај Велимировић (1880-1956) био је истакнути теолог и беседник. Због беседничког и књижевног дара прозвали су га ''Нови Златоусти''. Дело ''Земља Недођија'' објављено је 1950. године. У њему владика износи своје схватање значаја хришћанске вере. Поред тога, он у делу подвргава критици оне односе који се темеље на егоизму, вулгарлном материјализму и тежњи ка моћи, било да су ту у питању односи између појединаца или између држава и народа.

Кроз причу о христоликом Спаси Спасовићу, резервном официру, професору историје и познаваоцу теологије, против кога се у нацистичком логору води седмодневни процес, владика Николај Велимровић је испричао причу о људском паду у грех и о начинима могућег спасења.

Наш саговорник прича о томе како се сусрео са делима владике Николаја Велимировића - а открио је прво његово дело ''Охридски пролог'' - и о томе зашто су га она привукла. Чућемо и зашто наш гост воли дело ''Земља Недођија'', шта у њему сматра вредним и значајним, и зашто се делу често враћа.

Јован Поповић је од 1998. године члан глумачког (уметничког) ансамбла Позоришта лутака Пинокио. Објавио је три песничке књиге: ''Године вечности'', ''Гaутамина сазвежђа"и ''Колачићи црнине''. За први песнички рукопис „Године вечности" освојио је награду Млади Дис оквиру манифестације Дисово пролеће у Чачку. За исту књигу добио је и Бранкову награду у Сремским Карловцима. Објављивао је поезију у часописима и књижевним листовима ко што су: Улазница, Златна греда, Свеске,  Летопис Матице српске, Квартал, Стремљења, Рукописи ...

У позоришту је остварио велики број улога. За свој глумачки рад добио је више признање. Награђен је, поред осталог, за улогу Страхиње Страшила у представи ''Чаробњак из Оза'', улогу Аладина у представи ''Аладинова чаробна лампа'', улогу краља, у представи ''Краљевско ново одело''и за многе друге. Писао је за Нити, часопис за луткарску уметност, који објављује Позоришни музеј Војводине у Новом Саду.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара