Читај ми!

Neplaćeni ženski rad

Pre nekoliko dana, u Novom Sadu, je održan okrugli sto pod nazivom „Od neplaćenog do vidljivog i plaćenog ženskog rada“, koji su organizovali Akademija ženskog preduzetništva i organizacija UN WOMEN, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Ovaj događaj je realizovan u okviru EU projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji sprovodi Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. O problemima neplaćenog i nepriznatog rada žena za naš program govori Svetlana Kozić iz Akademije ženskog preduzetništva.

Rezultati Istraživanja o proceurama vantelesne oplodnje, koje je udruženje Šansa za roditeljstvo sprovelo krajem novembra, povodom obeležavanja Nedelje (ne)plodnosti, pokazuju da se u Srbiji o potmstvu najčešće razmišlja tek nakon 35. godine. Procenat ispitanika koji se pre tridesete odlučuje za proširenje porodice je vrlo mali, negde oko šest odsto. Iako u našoj zemlji nema zvaničnog broja onih koji se bore s neplodnošću, više od 86 odsto učesnika istraživanja reklo je da poznaje „nekoga ko ima problem". O sve većem broju parova koji se bore za potomstvo i o teškoćama koje donosi proces vantelesne oplodnje razgovaramo sa Marijanom Arizanović iz udruženja Šansa za roditeljstvo.

Današnji gost je satiričar i pisac za decu Bojan Ljubenović, čija je nova knjiga „Tajna dedinog kofera" nedavno izašla iz štampe, a sam kaže da je ovaj roman, po svom senzibilitetu i stilu, svojevrsni omaž velikom Branku Ćopiću, čije su knjige za njega, kao i za mnoge druge, bile deo odrastanja i sazrevanja.

Naš novinar Dejan Nikolić, koji se upravo vratio sa Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se održava u Kataru, preneće nam svoje utiske o ovoj dalekoj i nama malo poznatoj zemlji.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се