Đedović: Neophodne reforme u energetskom sektoru

Odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija, ocenjeno je u razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa zamenikom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijen Hongšanom. Predsednik je ponovio zahvalnost Kini na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, posebno naglasivši da i Srbija dosledno podržava politiku „jedne Kine" u svim međunarodnim forumima. Zamenik ministra Hongšan je istakao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom.

U energetski sektor naša zemlja mora da uloži 32 milijarde evra do 2050.godine. Trećina tog novca namenjena je za gradnju dalekovada i unapređenje prenosne mreže. Posle posete Norveškoj ministarka energetike Dubravka Đedović kaže za ER-TE-ES da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor. Da bi se to ostvarilo uz uvođenje profesionalnog menadžmenta u preduzeća, neophodno je povećati cenu struje i gasa. Ističe da će od 5.decembra na snagu stupiti osmi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije koji će obuhvati uvoz ruske nafte. Ta zabrana odnosi se i na Srbiju.

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju uprkos teškim vremenskim uslovima, javljaju novinske agencije. Generalštab u Kijevu je objavio da ruska vojska granatira naseljena područja, a da je u Hersonu bilo i žrtava. Iz Moskve je saopšteno da se operacija odvija po planu i da vojska radi na unapređenju raketnih sistema. Sa samita NATO-a u Rumuniji poslata je poruka da će Alijansa nastaviti da podržava Ukrajinu. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala  je na formiranje specijalnog suda koji bi se bavio navodnim ratnim zločinima Rusije u ukrajinskom sukobu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je građane Srbije da u narednim sedmicama izbegavaju putovanje u Tursku, a posebno u glavni grad te države Ankaru, zbog mogućih terorističkih napada. Dodao je da treba imati u vidu da se to može odnositi i na druge krajeve Turske i zamolio građane Srbije, da ukoliko nemaju preku potrebu u narednim nedeljama izbegavaju putovanje u tu zemlju. Dodao je da su Srbija i Turska u dobrim odnosima, da razvijaju saradnju na svim nivoima.

Direktor Tehničke škole u Trsteniku, na predlog Nastavničkog veća, doneo je rešenje da se dvojica učenika isključe iz škole zbog nasilja nad profesorkom. U saopštenju se navodi da je dvojici učenika izrečena mera isključenja povodom nasilja koje se dogodilo u školi, pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitalno nasilje nad profesorkom. Trstenička policija je, kako je saopšteno, dostavila izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu, koje je formiralo predmet i razmatraće ga po hitnom postupku. Snimak na kojem se vidi kako učenici maltretiraju profesorku, izmiču joj stolicu i smeju se tome, pojavio se pre oko dve nedelje na internetu.

Od početka godine u Srbiji je kod 152 osobe dijagnostifikovan HIV, što je za četvrtinu više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kako bi se ta infekcija otkrila na vreme i sprečio razvoj bolesti, neophodno je testiranje koje je u našoj zemlji anonimno i besplatno. Mora se raditi i na prevenciji ali i na razbijanju stigme sa kojom se oboleli svakodnevno suočavaju, poručeno je na konferenciji "Izjednačimo" održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a koji se obeležava 1. decembra.

Urednici emisije Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić.
Urednici vesti Irena Jelovac i Tina Amić.
Producent Ljubinka Dobrilović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво