Zašto samo mali broj ulica nosi ime po znamenitim ženama?

Posle pucnjave koja se u četvrtak dogodila između dve grupe migranata u Horgošu, policija je pronašla više od 1.000 ilegalnih migranata koji su prebačeni u prihvatne centre, ali i pištolje, municiju, noževe. Meštani Horgoša svedoče da mesecima žive u strahu i da u njihovom mestu nije bilo dovoljno policije. Dok država poručuje da građanima garantuje bezbednost, iz humanitarnih organizacija upozoravaju da se na samoj granici sa Mađarskom desio sukob organizovanih krijumčarskih grupa koje ugrožavaju kako lokalno stanovnišvo tako i migrante koji su njihova direktna žrtva. Ovim povodom razgovaramo sa direktorom Centra za pomoć tražiocima azila Radošem Đurovićem.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković još 2019. godine ukazala je da manje od 5 odsto ulica u Beogradu nosi nazive po ženama, dok ih je više od polovine nazvano po muškarcima. Istoričari ukazuju da se ulicama najčešće daju imena učesnica oslobodilačkih ratova ili umetnica. Da li se statistika iole poboljšala i zašto je tako malo znamenitih žena iz naše istorije dobilo ulice sa svojim imenom, pitamo Nataliju Simović, članicu Komisije za imenovanje ulica u Beogradu.

Od davnina su ljudi bili fascinirani lavirintima a najpoznatiji je onaj sa grčkog ostva Krit u čijem središtu je, kako se verovalo, bilo mitsko biće- minotaur, pola čovek pola bik. Veruje se da Beograd leži na lavirintu ispod Kalemegdana i da je, navodno, odatle do Višnjičke banje moguće doći podžemnim putem. Naša Jelena Perendija Mihajlović obišla je u srcu Šumadije, u Batočini, pravi lavirint- zabavni park Bora, jedinstven u ovom delu Evrope.

Urednica emisije Jelena Vidić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво