Читај ми!

Svetsko prvenstvo u fudbalu, Katar 2022.

Tek posle jedne ovakve utakmice vidimo kolika je moć fudbala, šta je u stanju da izmeni u našim životima. Posle nesrećnog remija se selekcijom Kameruna 3:3, koji je došao posle našeg vođstva od dva gola razlike, gotovo da se nije glas čuo na ulicama Beograda i svih drugih srpskih gradova. Čudo od utakmice, posle koga se nađosmo u čudu, nesspremni da shvatimo šta nas je snašlo. Podrška fudbalerima Srbije bila je maksimalna, kako na tribinama stadiona u Kataru, tako u većini naših domova u zemlji Srbiji. Lepa vest je da izabranici Dragana Stojkovića nisu izgubili, malo lošija je da smo ispustili pobedu i sada opet zavisimo od drugih. Ukoliko bi sve bilo prema očekivanjima, Brazil bi trebalo večeras da savlada Švajcarce, i tada opet naši fudbaleri stupaju na scenu: samo ako pobede rivala iz zemlje satova i čokolade 2. decembra- možemo dalje, u drugi krug takmičenja. Treba hteti, treba smeti, treba verovati...

Gost - komentator ovog popodneva u studiju Radio Beograda 1 biće fudbalski trener Dragan Okuka. Tokom igračke karijere nosio je dres Veleža iz Nevesinja, zatim mostarskog Veleža, Leotara iz Trebinja i švedskih klubova Erebra i Motala. Upisao je i devet nastupa za mlađe selekcije reprezentacije SFR Jugoslavije, a trenerskim poslom počeo je da se bavi u Bečeju, 1994. godine. Nakon toga je vodio Čukarički da bi 1997. preuzeo Obilić. Pod njegovim vođstvom, "vitezovi" su postali  prvi tim od rata koji je osvojio titulu šampiona Srbije mimo "večitih rivala". Posle odlaska sa Vračara vodio je podgodičku Budućnost  (1998/99), Vojvodinu (1999/00) da bi 2000. godine preuzeo Legiju iz Varšave. Okuka je Legiju vodio do 2003. godine, a sa njima je uspeo da prekine dominaciju Visle i da 2002. godine osvoji titulu šampiona, na koju se čekalo od 1995. godine. Iste godine, Okuka je sa Legijom osvojio i Liga kup. Okuka je 2005. postavljen za selektora mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore. On je sa reprezentacijom tadašnje SCG na Evropskom prvenstvu 2006. godine osvojio četvrto mesto. Njegov tim igrača do 21 godine u polufinalu je poražen tek na penale (5:4) od Ukrajine.Kasnije je Okuka vodio i Vislu iz Krakova  (2006), Omoniju  (2007), Lokomotivu iz Sofije  (2008-10), Kavalu (2010) a potom je radio u Kini gde je vodio Đangsu, Čangčuen i Tjencin. Okuka je 2012. godine dobio nagradu za srpskog trenera godine.Okuka je 6. septembra 2018. godine po drugi put u karijeri preuzeo Vojvodinu, da bi potom bio trener ekipe Kunšan.

U zanimljivom meču,sa dosta golova, Gana je savladala selekciju Južnu Koreju rezultatom 3:2. Od 17 časova sastaju se, u meču bitnom za našu najbolju selekciju, reprezentacije Brazila i Švajcarske, fok od 20 igraju Portugal i Urugvaj. Tokom emisije čućemo naše reportere iz Katara, Milana Bigovića i Dejana Nikolića, zatim izjave selektora Stojkovića i dosta naših reprezentativaca. Zavrili smo i u beogradske lokale tokom trajanja utakmice sa Kamerunom, zabeležili deo atmosfere, od očaja do radosti i obrnuto, baš kao što ćemo čuti i omiljene pesme većine učesnika Mondijala, pesme koje su poneli sobom u Katar, da im razgaljuju fušu tokom Svetskog prvenstva.

Iz drugih sportova izdvajamo: košarkaši Crvene zvezde u Hali "Aleksandar Nikolić" dočekuju Partizan u okviru osmog kola regionalne ABA lige. Prvi derbi sezone počinje u 20 časova. Najbolji teniser Srbije Novak Đoković će ovogodišnju sezonu završiti na egzibicionom turniru u Dubaiju koji će se igrati od 19. do 24. decembra. Na turniru će učestvovati 16 najboljig teniserki i teniseri sveta.Srpska streljačka reprezentacija putuje u Kairo na Kup predsednika IŠF, takmičenje koje je od prošle godine zamena za nekadašnje finale Svetskog kupa, saopšteno je iz Streljačkog saveza. Na turniru, koji počinje u sredu, učestvovaće po 12 najboljih na godišnjim rang listama Svetske streljačke federacije u 12 pojedinačnih olimpijskih disciplina. 

U realizaciji mondijalskih emisija učestvuje kompletna Sportska rubrika Radio Beograda 1, čiji je urednik Vlade Radičević, kao i naše kolege iz drugih programskih segmenata - muzičari, producenti, tonski realizatori i snimatelji programa.

Ispred mikrofona je Željko Stefanović.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво