Читај ми!

In memoriam: Mladomir Puriša Đorđević (1924-2022)

Život u Beogradu, filmovi, knjige...

Povodom odlaska Puriše Đorđevića u večerašnjoj emisiji slušaćemo drugu od dve emisije u kojoj je zabeležen razgovor sa našim poznatim rediteljem i piscem. Razgovor je vodila Milja Milosavljević. U ovoj emisiji  Puriša Đorđević govori o svom životu u Beogradu, o svojim filmovima i knjigama koje je napisao.

Mladomir, u svetu filma i književnosti poznat kao Puriša Đorđević, autor je kultnih ostvarenja naše kinematografije kakva su ''Devojka'', ''San'', ''Jutro'', ''Podne''... Rođen je na Đurđevdan 1924. godine u Čačku. Kao novinar počeo je rad u Politici 1946. godine. Od 1947. je radio na Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova. Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana i više scenarija. Kao glumac je nastupao u filmu ''Jug jugoistok'' (2005). Puriša Đorđević je preminuo 23. novembra 2022. godine u Beogradu.

U ovoj emisiji Puriša Đorđević govori o svom dolasku u Beograd 1946. godine, o dolasku u redakciju Politike, svojim reportažama i novinskim tekstovima, o novinaru Siniši Paunoviću... Neposredan povod za ovaj razgovor bio je roman Puriše Đorđevića ''Lola Beograd'', po kojem je snimljena i radio-drama, iz koje ćemo jedan segment i čuti u emisiji.

Autor emisije: Milja Milosavljević.
 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво