Читај ми!

Mesec dana fudbala

Čekali smo i dočekali- stiže Svetsko prvenstvo u fudbalu, sa sve našom reprezentacijom, kao retko kada ispraćenom optimizmom na daleki put. Hemija i sinergija koji se prožimaju kao vezivno tkivo kroz naš državni tim, zapažena mesta u najvećim evropskim klubovima srpskih fudbalera i, konačno- ili možda prvo- nesporni autoritet selektora Dragana Stojkovića Piksija i njegovo poznavanje mentaliteta izabranika za Katar, dovoljna su garancija da se nećemo obrukati na najvećem planetarnom takmičenju u fudbalu. Neugodne povrede pred put zadesile su napadače Mitrovića i Vlahovića, kao i još neke igrače, ali igra se i igraće se najbolje što može, obećali su srpski fudbaleri pred odlazak na Mondijal. Za nama je jedina prijateljska utakmica pred učešće na festivalu fudbala u Kataru, juče je Srbija igrala sa Bahreinom, već danas Piksi i ekipa stižu u bazu u kojoj će, nadamo se, ostati najduže što mogu. Čak i oni koji u životu misle da imaju pametnija posla od fudbala, biće sigurno uz male ekrane i navijati za Srbiju. Fudbal je, definitivno i neopozivo, mnogo više od igre

Poluostrvo u južnom zalivu, Katar je jedna od najmanjih arapskih država (11.571 kvadratni kilometar). Prema podacima Svetske banke iz 2021. godine, imao je 2,9 miliona stanovnika, od kojih su većina stranci. Pre Svetskog prvenstva 2022, zemlja je izgradila svoju globalnu sportsku vidljivost organizovanjem drugih međunarodnih takmičenja - Azijske igre 2006, Panarapske igre 2011, fudbalski Kup Azije iste godine, Svetsko prvenstvo za rukometaše 2015. i Svetsko prvenstvo u atletici 2019. godine. I prvu utakmicu na Mondijalu igra domaćin Katar, rival mu je selekcija Ekvadora. Svakodnevna dešavanja na Svetskom prvenstvu Radio Beograd 1 pratićemo kroz specijalizovane emisije, od 15.30 do 17 časova, kao i u našim drugim programskim sadržajima. Reporteri i medijski reprezentativi našeg programa u Kataru su Milan Bigović i Dejan Nikolić.

Ne treba ni podsećati više da prvu oficijelnu utakmicu naši reprezentativci igraju 24. novembra sa Brazilom, od 20 časova po našem vremenu. Fabio Karleandro da Silva, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, sada komandant odbrane Hajduka sa Liona, rođen je u zemlji našeg prvog rivala u Kataru, ima dvojno državljanstvo, jedva čeka prvi zvižduk na debiju dve reprezentacije. Pomno prati šta piše brazilska štampa, izneće nam svoje mišljenje da li se smeju napasti `karioke`, postoji li neki recept za njihov `drim tim`, kako uopšte igrati protiv Nejmara i ostalih asova iz Južne Amerike.

U Meksiku nam dobro ide i kada je tekvondo u pitanju, na konto Srbije stigla je i četvrta medalja, a još nije završetak Svetskog šampionata. Razgovaramo o tome sa generalnim sekretarom TSS Miroslavom Krklješom. Iz Sarajeva, sa turnira u ovom sportu, javiće nam se jedan od naših iskusnijih tekvondo trenera Borko Krstić. Naravno, pratićemo i druga dešavanja iz sveta koji nas okružuje, uključujući događaje iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. 28. po redu Festival autorskog filma počinje 25. novembra u MTS dvorani. U galeriji `Haos` otvorena je jedinstvena izložba modnog crteža vodećih srpskih dizajnera, o tome nam priča Nenad Radujević. Izložba Srpskog umetničkog društva `Lada` postavljena je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. dok je u Muzeju nauke i tehnike u toku izložba namenjena deci, pod nazivom `Leta pre neta`. Dom omladine Beograda predstavlja koncert jednog od najvažnijih živih džez gitarista na svetu, Al Di Miola nastupiće 24. ovog meseca u MTS dvorani. `Sovembar- mesec sova ušara`, tako se zvanično zove ovaj mesec u Kikindi, gde ima najviše sovica ušara, a centralni događaj je 25. decembra, na šta nam skreće pažnju Jasmina Milankov iz Turističke organizacije.

Fudbalski klub Crvena zvezda je svecano otvorio izložbu povodom 100 godina od rođenja prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića. Svečanoj ceremoniji otvaranja izložbe prisustvovali su zvaničnici kluba, kao i bivši igrači Crvene zvezde. U Kulturnom centru Čukarica, kao i širom zemlje, obeležava se `Noć pozorišta`, na Banovom brdu večeras će biti izvedene tri predstave. Izložba fotografija i fotoinstalacija Matije Jevtića u toku je u Studentskom centru u Beogradu. Lepa dešavanja beležimo i u Kulturnom centru Zrenjanina, kao i u tamošnjem Narodnom muzeju. U toku je i tradicionalna manifestacija `Digitalni novembar`, iza koje stoji Francuski institut u Srbiji. U KC Čukarica, pored teatra, pažnju poklanjaju i operi za najmlađe, u saradnji sa udruženjem umetnika "Visoko C".

Izložba slika Vlatke Milenković otvorena je u galeriji Centra za kulturu Požarevac, izdavačka kuća `Kreativni centar` objavila je knjigu `Najveći cvet na svetu`, u susret stogodišnjici rođenja slavnog porugalskog književnika Žozea Saramaga. `FAMUS`- tradicionalni festival akustične muzike održava se 26.novembra u Sivcu. Predrag Marković, neumorni stvaralac, koga sigurno mnogi još uvek pamte kao nekadašnjeg predsednika Skupštine Srbije i po dugoj negovanoj bradi, poznat je i po tome što lepo piše, pa će nam ispričati malo o oba toma svojih priča o Zlodusima. Najavljujemo i Susrete amaterskih pozorišta Pomoravlja i Podunavlja `Živka Matić`, kao i izložbu Radmile Lizdek i Branka Milanovića `Tangente`, dešava se u Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou u Požarevcu. Izložba `Epska ilustracija` otvorena je  u Ustanovi kulture Parobrod i traje do prvog dana decembra, o tome nam priča Marija Ristić.

Dosta lepe muzike koja prija srcu i duši moći će da se čuje ovog popodneva u našoj emisiji, da se još malo opustimo pred start Mondijala. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić počastiće nas predlogom jelovnika za nedeljni ručak. U realizaciji emisije učestvuju Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Bojana Tufegdžić.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво