Vučić: Neophodno da ostanemo verni Povelji UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocenio je da se ovogodišnja Generalna debata odvija u uslovima narušenog svetskog mira u razmeri koja nije viđena od Drugog svetskog rata. Ponovio je da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja članica UN, samim tim i Ukrajine, ali i podsetio na narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Poručio je da Srbija, bez obzira na to što oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredaba međunarodnog javnog prava, neće odustati od temeljnih principa Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu posvećenu navodnim zločinima Rusije u Ukrajini. O toj temi 15-člano telo obavestiće generalni sekretar U-En-a Antonio Guteres i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan. Sednici će, pored ostalih, prisustvovati i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je uvoz električne energije smanjen na jedan odsto potreba, zbog punijih akumulacija hidroelektrana, ali da će svakako morati da se smanji potrošnja, kako bi se uštedeo novac za uvoz struje. Ona je objasnila da su kiše podigle nivo akumulacija hidroelektrana za 20 odsto, a da je prethodnih dana 4,6 odsto struje proizvedeno iz vetra, što je takođe uticalo na smanjenje uvoza. Mihajlovićeva je dodala da je rok za dostavljanje planova uštede struje pomeren na prvi oktobar.

Već dve decenije 22. septembar se obeležava kao "Dan bez automobila" kako bi se promovisao zdrav način života - hodanje i vožnja bicikla što bi doprinelo i smanjenju zagađenja životne sredine. Kako bi se građani motivisali da manje koriste automobile a više alternativne vidove prevoza, širom sveta obeležava se ,,Dan bez automobila".

Košarkašice Srbije poražene su od Kanade sa 67:60 u prvom meču Svetskog prvenstva u Australiji. Sledeću utakmicu izabranice Marine Maljković igraju sutra protiv Japana.

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.

Urednici vesti Relja Trajković i Marica Serdar.

Producent Ljubinka Dobrilović.




Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво