Читај ми!

Berači na poljima u voćnjacima, vinogradima....

Na poljima Srbije nekoliko dana pre uobičajenog septembarskog početka, u jeku žetva i berba kukuruza. Trebalo bi obrati proletos zasejanih oko milion hektara. Suša i visoke temperature "već su obrale" polovinu roda. Prosečno i dobro su poneli pojedini hibridi ali i neke površine koje su ranije zasejane. Stručnjaci za narednu sezonu preporučuju dublje pranje, raniju setvu, zaoravanje biljnih ostataka i korišćenje određenih biopreparata.

I dve nedelje posle zatvaranja beogradskog sajma vini  "Vinska vizija otvorenog Balkana" sumiraju se utisci i konkretrizuju započeti kontakti. Činjenice govore da će mnoga naša vina ali i rakije kod novih inostranih kupaca. 

Poskuplenje stočne hrane uzazvalo je poskupljenje tovljenika, mesa i prerađevina ali su ipak mnogi mali farmeri nezadovoljni. Smanjuju se grla u oborima  ali se gasi i tov.

I paprika je dobro rodila u Srbiji. Dobru cenu ima sveža paprika na pijacama i marketima ali se mnogi u Leskovcu i Pirotu odlučuju za preradu. Ajvar ili ljutenica proizvedeni na  tradicionalan način imaju visok kvalitet, cenu ali i tražnju.

Površine pod organskom proizvodnjom rastu u svetu. U Maroku pojedina poljoprivredna gazdinstva sa malim posedima prelaze na organsku i bio proizvodnju. Na selu se na takav vid biznisa odlučuju i pojedini državni službenici, povratkom na selo. 

Francuzi imaju najbolje i najskuplje grožđe,  ali imaju i probleme kako da ga sačuvaju u vinogradima od sve većeg broja lopova. U Šampanji su angažovali nacionalnu gardu i policiju.

Urednik emisije Dušan Veličković.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво