Читај ми!

Srbiji od UAE milijardu dolara kredita za punu likvidnost

Drugog dana zvanične posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Abu Dabiju sa šefom te zemlje šeikom Muhamedom bin Zajedom. Srbija i Emirati potpisali su devet sporazuma. Predsednik Vučić rekao je da je potpisan sporazum kojim će Srbija dobiti milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi. To je ogromna podrška, jer Srbija obezbeđuje punu likvidnost, istakao je Vučić. Ukazao je da Srbija i Emirati povezuju pravne sisteme i tesno sarađuju i u zdravstvu i drugim oblastima što govori o dubljem strateškom partnerstvu i značaju prijateljstva. Naveo je da su Emirati zainteresovani za mnoge proizvode vojne industrije Srbije. Iz Abu Dabija, predsednik Vučić putuje za Sloveniju, gde će sutra biti održan samit inicijative regionalne saradnje Brdo-Brioni.

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se rano jutros dogodila na magistralnom putu Užice - Zlatibor poginula su četiri mladića iz Užica. Do nesreće je došlo kada je automobil marke "BMV", iz još neutvrđenih razloga, udario u betonski odbojnik i stenu s jedne strane puta i metalnu bankinu s druge, a potom se prevrnuo. Vozilo slovenačkih, odnosno koparskih registarskih oznaka kretalo se ka Zlatiboru. U Užicu je sutra Dan žalosti. Prošle noći je i kod Priboja poginuo 28 godišnji mladić kada je automobilom udario u potporni zid.

Rat u Ukrajini traje tačno 200 dana. Žestoke borbe vode se na istoku i jugu. Glavni ukrajinski komandant Valerij Zalužnji potvrdio je da ukrajinske snage napreduju severno od Harkova, na istoku zemlje, i nalaze se na 50 kilometara od granice sa Rusijom, a u ofanzivi su i na jugu i istoku harkovskog regiona. Naveo je kako su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije. U nuklearnoj elektrani Zaporožje isključen je poslednji blok koji je radio, objavila je proruska administracija Zaporoške oblasti.

U Sjedinjenim Američkim Državama obeležava se 21. godišnjica od terorističkih napada Al Kaide na Njujork, Vašington i pada aviona u Pensilvaniji u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi. Predsednik Džozef Bajden obećava da Amerika nikada više neće dozvoliti takvu tragediju. Bajden je produžio određene restriktivne mere.

Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Medak kod Gospića, kao i pomen civilnim žrtvama i zarobljenicima stradalim u napadu hrvatske vojske na Medački džep 1993-će godine. U besedi, patrijarh je pozvao na molitvu za sve nevino postradale u Lici, u Medaku, za sve ljude i sav narod, kao i za mir među nama i sa Bogom. Porfirije je potom osveštao slavske darove i prelomio slavski kolač povodom slave manastira u Medaku. On će večeras u Beogradu, u prisustvu više arhijereja služiti ,,Svenarodni moleban za svetinju braka i porodice, slogu i mir". Moleban je u Hramu Svetog Save od 19 časova i 30 minuta, najavljeno je iz Kancelarije Svetog Sinoda.

Košarkaši Srbije igraće u osmini finala Evropskog prvenstva protiv Italije. Utakmica u Berlinu počinje u 18 časova. Prenos je na Prvom programu Radio Beograda i na Prvom programu naše televizije. Pobednik će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво