Читај ми!

Dijalog Beograda i Prištine

Novi izaslanici – novi pritisak

Tim zapadnih izaslanika za pregovore Beograda i Prištine ove nedelje dobio je pojačanje. Pored Lajčaka i Eskobara, na relaciju Beograd-Priština stižu i diplomatski izaslanici Makrona i Šolca. Iznenađujući potez dva evropska lidera ostavlja mnogo prostora za političke spekulacije. Očito je, međutim, da će pritisak za rešavanje kosovskog pitanja ojačati Emanuel Bon i Jens Pletner. Oni su danas tu, a o njihovoj misiji razgovaramo sa Dušanom Gujaničićem sa Instituta za političke studije.

Tokom sukoba Hrvatske sa Srbima iz Krajine, 1993. na današnji dan, počinjen je jedan od najvećih zločina. U takozvanoj operaciji Medački džep stradalo je skoro 90 Srba, od kojih su polovina bili civili. Tri sela Čitluk, Počitelj i Divoselo opljačkana su i sravnjena sa zemljom. O ovom zločinu, kome su sledili novi napadi na RSK sve do Oluje, razgovaramo sa istoričarem Milanom Gulićem sa Instituta za savremenu istoriju.

Smrt britanske kraljice Elizabete Druge sinoć je zatekla svet. Odlazak suverena sa najdužom vladavinom u istoriji britanske monarhije dešava se u trenutku gobalnih promena kakve odavno nisu viđene. Ugled i autoritet  krune i njena lična harizma, smrt britanske kraljice učinili su  događajem koji ostavlja prazninu  i neizvesnost u Komonveltu, ali i dobrom delu planete van njega. Zašto je ova vest toliko uzbudila svet, šta ona znači za Britaniju i evroatlantski blok, a šta za svet za Magazin komentariše novinar i publicista Siniša Ljepojević.


Urednik i voditelj: Ana Tomašević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво