Tužno leto u Humskoj

Nakupilo se u Humskoj ulici i stresa i besa, kao i glasnog nezadovoljstva učnikom na početku nove fudbalske sezone, i na domaćem i na međunarodnom planu. Kulminiralo je ispadanjem od kiparskog AIK-a iz konkurencije za Ligu Evrope, poslednja Partizanova prilika je Liga konferencija, do koje se može samo pobedom nad Harmunom Spartansom sa Malte. Nekada bi to za naše klubove bio `mačji kašalj`, ali odavno se svuda igra fudbal, često ispadaju timovi koji su bolji i igrački kvalitetniji, ali mentalno nespremni, kakav je slučaj- čini se- i sa crno-belima. Nije nezanimljiv predlog da se ekipi pridruži neki psiholog, jer je pritisak zaista prevelik,a dosta je mladih igrača, nenaviknutih na to. Bilo kako bilo, novi trener Partizana je Gordan Petrić, danas će održati prvu konferenciju za medije,a mi- odmah posle toga- emitovati šta je rekao nekadašnji odbrambeni igrač crno-belih, sada u svojstvu šefa struke u klubu s gornje strane Topćiderskog brda.

O krizi u Partizanu razgovaramo i sa nekadašnjim asom crno-belih Milivojem Ćirkovićem, čućemo šta je na oproštaju, u svom emotivonom govoru, izjavio dosadašnji trener Ilija Stolica. Na drugoj strani Topčidera- druga pesma. Zvezda se `oštri` za dvomeč sa Izraelcima, od koga zavisi još jedan ulazak u grupno takmičenje Lige šampiona, poslušaćemo reči trenera Dejana Stankovića uoči večerašnjeg prvenstvenog meča sa Voždovcem. Tomislav Sivić nova je žrtva fudbalskog šampionata Srbije, to je već peti trener koji je prinuđen da napusti klub koga je vodio, posle samo pet prvenstvenih kola šampionata države. Istina, sam je podneo ostavku, ali mogla se i očekivati, posle neuspeha Nišlija i u prvenstvu i tokom kratkog boravka na evro-sceni. Vratimo se Zvezdi- utakmica sedmog kola Superlige između Čukaričkog i Crvene zvezde, koja je trebalo da se odigra 20. avgusta, odložena je zbog obaveza srpskog šampiona u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Uoči utakmice sa Voždovcem, Stanković veli da ima slatke muke: Pešić i Ivanić rade sa ekipom, tu je i Ohi, neko vreme u senci, svi su zdravi i spremni, veruje se da će aktuelni prvak države ipak malo `promešati karte` u meču sa gradskim rivalom, kako bi odmorio deo prvotimaca, ali i pokušao da sakrije glavne adute od narednog rivala u Evropi.

Odbojkaška reprezentacija Srbije pre neki dan je završila bazične pripreme na Kopaoniku, sada su tamo naše najbolje odbojkašice. Iz razgovora sa Draganom Kobiljskim, članom stručnog štaba našeg državnog tima, doznajemo da nije bilo povreda, ali je nekoliko igrača zakačio neprijatni kovid virus, sada je i to deo prošlosti, pa se naši momci spremaju drugi od ukupno dva sparing susreta sa reprezentacijom Bugarske, igraće se večeras u dvorani na Banjici, bez prisustva publike. Nije daleko ni početak 20. Svetskog šampionata, čiji su domaćini Poljska i Slovenija, naši će - podsetimo-biti u grupi sa Portugalijom, Tunisom i Ukrajinom.

U periodu od 18. do 27. avgusta 2022. godine, u organizaciji Badminton saveza Srbije i Beograda, u Atletskoj dvorani u Beogradu, održaće se Evropsko prvenstvo za juniore `Beograd 2022`. Najvažnije i najmasovnije kontinentalno takmičenje, koje se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta i grada Beograda, a pod okriljem Evropske badminton konfederacije, okupiće najbolje takmičare do 19 godina iz 37 država Evrope. Nacionalni timovi boriće se za titulu najboljih u Evropi na ekipnom delu prvenstva, koje će trajati od 18. do 22. avgusta, dok je nastavak od 22. do 27. avgusta rezervisan za individualni šampionat u svih pet takmičarskih konkurencija: muškarci i žene pojedinačno, muški, ženski i mešoviti parovi. 

Pored sporta, kao i svake subote, pratimo i dešavanja iz sveta kulture, kao i iz umetničkog i javnog života. Izložba fotografija `Znameniti Srbi Dalmacije`, autora Milorada S. Kuraice, otvorena je sinoć u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Treća samostalna izložba Milice Marinković u toku je u galeriji `Singidunum`, u Knez Mihailovoj ulici br.40, traje do 20. avgusta.U godini u kojoj se obeležava jubilej - sto godina od rođenja Boška Petrovića - ali i navršava četrdeset godina od smrti umetnika, Muzej savremene umetnosti Vojvodine priređuje prigodnu izložbu. U Kulturnom centru Vojvodine `Miloš Crnjanski` održana je promocija književnog stvaralaštva pesnika, dramskog pisca i stvaraoca književnih dela za decu, Dejana Aleksića iz Kraljeva.U Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin ovog vikenda održava se manifestacija „Banatski dani teku", tokom koje se predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakva je Banat.

Legat značajnog srpskog akademskog slikara, istoričara umetnosti i putpisca Milutina Dedića poklonjen je Domu legata Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju `Adligat`. Izložba slika i digitalnih grafika Nevene Živković, pod nazivom `Igra nasumice`, traje u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju. Ovog vikenda na Divčivarama se održava festival `Mountain Music Fest`, Udruga bunjevačkih Hrvata u istom terminu organizuje tradicionalnu `Dužijancu`, dok se danas i sutra u Bačkom Petrovcu održava smotra slovačkog folklora, prvi put održana davne 1919. godine. TO Bele Palanke za vikend nudi atraktivno i više nego ukusno takmičenje u pripremanju pita, pod nazivom `Dani banice`. 

Centar za kulturu `Gradac` od 15. avgusta organizuje `Raške duhovne svečanosti`, istog datuma počinje i međunarodni dečji festival folklora `Licidersko srce`, u organizaciji udruženja `Ere`. Festival izvorne srpske pesme `Prilike` događa se 17. avgusta, u organizaciji Doma kulture Ivanjica, dok je `Tamburica Fest` u Novom Sadu planirana za naredni vikend. Turističko društvo Tekija 19. i 20. avgusta priređuje `Zlatnu bućku Đerdapa`, `Splavarenje Ibrom-spust bez granica` dešava se u Leposaviću 20. i 21. avgusta, a Vojvođanska olimpijada starih sportova 20. ovog meseca u Bečeju. Sutra se događa i rok festival Srpski Banat u Češkom selu, u organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine,a danas još i četvrti međunarodni skup vinskih viteških redova u Subotici i Bajmoku. Konačno, čućemo i opersku divu Ljubicu Vraneš, koja se pre neki dan vratila iz Austrije, gde je, od 14. jula do 6. avgusta ,  pevala ulogu Karmen u istoimenoj Bizeovoj operi, na otvorenoj sceni dvorca Gars, udaljenog oko sat vremena vožnje od Beča. Kritika je njeno izvođenje nazvala trijumfom, a slično misle mediji i publika.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić spremio je novi predlog jelovnika za nedeljni ručak, obilazeći našu lepu Srbiju,a mi raznovrsnu, vanvremensku muziku svih žanrova, tražeći po našim nosačima zvuka. Sve to garantuje prijatno letnje popodne uz program Radio Beograda 1, u emisiji u čijoj realizaciji učestvuju i Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Branislav Jerković.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво