Muškarčina i ženetina

Dobro, kad ste toliko pametni i gramatički upućeni – pitam ja vas, sad kad je prošlo nekoliko meseci posle onog lapsusa jedne naše poznate pevačice na televiziji – šta je suprotno od deminutiva? A, ne, nema guglanja i traženja pomoći od školske dece, ’ajte sami, i to odmah! Pa znala sam da ne znate, iako ste joj se danima na društvenim mrežama izrugivali što je tako samouvereno bubnula – superlativ.

Mogu samo da kažem da su ti augmentativi nepravedni prema ženama. I ljudina i muškarčina, pa čak i ljudeskara, imaju bar neko pozitivno značenje, a ženetina baš nijedno. Nema ni devojčura, ali ako joj dodamo samo jedno -k, stvori se devojčurak, što je sasvim šašavo da se od jedne reči augmentativno-pejorativnog značenja dobije umenjenica za izražavanje milošte.

Nekad pomislim kako je jezička slika sveta mnogo realnija od ove stvarne slike u kojoj mislimo da smo jezički ravnopravne samo ako svako zanimanje ima svoj ženski oblik. Eto, čak i kad ima, on ne može dalje da se razvija jer ga jezik ne trpi, jednostavno ne može da se napravi. Ali zato uz pomoć domaćih životinja, u našem jeziku možeš da napraviš koji god hoćeš augmentativ.

Autor i urednik - Mirjana Blažić

Glumica - Jadranka Selec

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво