Читај ми!

Kancerološka nedelja i kampanja „Nema čekanja“

Tokom naredna tri dana, učesnici zdravstvene konferencije „Kancerološka nedelja“, koja je posvećena razmeni informacija medikalnih onkologa, detaljnije će govoriti o aktuelnim, multidisiplinarnim pristupima lečenju raka, uključujući inovativne procedure i lekove, uz isticanje značaja ranog otkrivanja i praćenja malignih oboljenja. Na ovom skupu biće, između ostalog, predstavljene ideje i ciljevi nacionalne kampanje za onkološke pacijente "Nema čekanja", koju su pokrenuli Forum pacijenata Srbije, Udruženje medikalnih onkologa Srbije i RTS, kao medijski partner kampanje. O tome razgovaramo sa Markom Milovanovićem, predsednikom Foruma pacijenata Srbije, koji je jedan od učesnika ovog skupa.

Vodeći svetski mesečni magazin, koji se bavi putovanjima, turističkim destinacijama, hotelijerstvom i gastronomijom, „Condé Nast Traveler", uvrstio je nedavno Srbiju među 22 najbolje destinacije koje bi trebalo posetiti u narednoj godini. Naša zemlja je preporučena kao kombinacija tradicionalnog i modernog, a gastronomija je izdvojena kao perjanica turističke ponude. Koji su glavni aduti domaćeg turizma i kako ih iskoristiti? S kojim izazovima će ova grana privrede, koja je pretrpela velike gubitke zbog korone, morati da se suoči nakon pandemije? To su neka od pitanja za profesora Draga Cvijanovića, dekana Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu.

Pretvorili smo se u društvo koje očekuje "sve odmah". Čini se da bismo da sve rešimo sada i bez čekanja. Jedva čekamo sutra, kada ćemo biti kod kuće, kada će da stigne neka osoba, kada ćemo da otplatimo kredit, kada... A kada to za čim žudimo i dođe, retko nas zadovoljava, jer, izgleda, možemo da se usredsredimo samo na ono što sledi. Nestrpljenje je danas opšta pojava. U isto vreme, psiholozi tvrde da hronično nestrpljivi mogu da dožive više stresa, što povećava mogućnost zdravstvenih tegoba, naročito kardiovaskularne probleme. Ako niste znali, strpljivost može da se uči i neophodna je veština koja nam omogućava da živimo opušteno u potpunosti uživajući u sadašnjem trenutku. Kako pronaći pravu meru strpljenja pitamo psihologa, dr Dragana Žuljevića.

Sa vama je Mirjana Nikić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво